На 1 випущену зенітно-керовану ракету ЗРК припадала 1 знищена ціль / скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко проаналізував результати перехоплення ракет, якими РФ атакувала Україну в ніч із 7 на 8 травня, і зазначив "примітний нюанс".

"Трохи позитиву до сьогоднішньої непростої ночі. Під час протидії російським повітряним засобам ураження типу "ракета", витрачання засобів перехоплення було у співвідношенні 1 до 1. Іншими словами, на 1 випущену зенітно-керовану ракету ЗРК припадала 1 знищена ціль", - констатує експерт.

Він звертає увагу, що це співвідношення стосується як ЗРК радянського зразка, так і ЗРК західних типів. Це, за словами аналітика, свідчить про досить високе відпрацювання алгоритмів протидії не тільки на високотехнологічних засобах ППО, а й на морально застарілому радянському обладнанні, яке пройшло модернізацію, але не тотальне оновлення.

Відео дня

Однак, як підкреслює Коваленко, проблемою залишається те, що для максимального "закриття" повітряного простору засобів перехоплення недостатньо.

"І результативність влучання російськими ракетами зумовлена як застосуванням складних для перехоплення ракет типу 9М723 і Х-47М2 "Кинджал", так і відсутністю достатньої кількості засобів малого та середнього радіусу дії для перехоплення ракет дозвукового класу", - додав аналітик.

Він стверджує: якби Україна володіла великою кількістю ЗРК, щоб закрити значну частину регіонів, то ефективність ударів ворога залежала б тільки від застосування складних для перехоплення ракет.

Ракетний удар 8 травня - деталі

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 8 травня російська терористична армія завдала по Україні чергового масованого комбінованого удару різними типами ракет та ударними БПЛА. Загалом окупанти використали 76 повітряних цілей - 55 ракет і 21 ударний безпілотник: аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал"; 2 балістичні ракети "Іскандер-М"; 4 крилаті ракети "Калібр"; 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту-95 МС; крилату ракету "Іскандер-К"; 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69; 21 ударний БпЛА типу "Shahed-131/136".

Силами протиповітряної боротьби України було знищено 59 цілей: 33 крилаті ракети Х-101/Х-555; 4 "Калібри"; 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69; 20 ударних БпЛА типу "Shahed-131/136".

Зокрема, на південному напрямку воїнами Херсонської зенітної ракетної бригади знищено "Калібри", 2 ракети Х-101/Х-555 та 2 - Х-59/Х-69 на Дніпропетровщині.

Вас також можуть зацікавити новини: