Пускова установка ОТРК "Грім" на військовому параді в Києві / uk.wikipedia.org

Виробництво українського ракетного комплексу "Грім" наразі неможливо.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

Організація виробництва ракет проблематична.

"Сьогодні виробляти "Грім" (неможливо - ред.). Навіть якщо ми наплюємо на авторське право, виробнича база знаходиться під вогнем противника", - сказав Жданов.

Більш того, до ОТРК входять запчастини з Білорусі. 

"Не забувайте, що комплекс "Грім" має шасі білоруське. А якщо міняти шасі, то це міняти половину пускової установки. Не кажіть нісенітниці, ніякого комплексу "Грім" на сьогодні в Україні немає... Навіть якщо ми почнемо виготовляти ракети, евакуювавши з-під вогню противника підприємства, то де ми знайдемо шасі? Попросимо у Лукашенка?" - поцікавився експерт. 

Жданов також уточнив, що інші вітчизняні ОТРК - "Сапсан" і "Борисфен" - знаходяться в ескізному проекті.

"Тобто, це ідея на папері, а не конструкторська документація", - відповів Жданов.

ОТРК "Грім": характеристики 

Оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім" розроблявся для ураження одиночних і групових стаціонарних цілей на дальностях від 50 до 280 км з бойовим блоком до 480 кг.

Бойова частина могла бути виконана за моноблочною або касетною схемою. Моноблочна схема використовує осколково-фугасну або проникаючу осколково-фугасну ампулу. Касетна бойова частина забезпечена осколково-фугасними бойовими елементами.

Політ ракети може відбуватися не тільки за прогнозованою балістичною траєкторією, а й за аеробалістичною. При такій траєкторії вона здійснює непередбачувані "стрибки", ухиляючись від протиракет противника. Це має допомагати в подоланні системи протиповітряної оборони ворога будь-якої складності.

Подібні властивості мають і ракети ОТРК"Іскандер".

Вас також можуть зацікавити новини: