ЗРК Patriot на чергуванні в Україні / фото US Army

Військовий експерт Олег Жданов відповів на питання, чому зенітні ракетні комплекси Patriot і SAMP/T не ставлять уздовж лінії фронту, а залишають для захисту Києва від російських ракет.

"Це і іміджевий захист. Столиця - це символ держави. Тут і іноземні місії розташовані, тут є військові об'єкти. І зверніть увагу, що більшість ракет летить саме на столицю... Куди летіли "Кинджали" та "Калібри" пачками? Тому ні, столицю треба захищати", - заявив експерт.

При цьому він додав, що розміщення цих ЗРК уздовж лінії фронту буде неефективним з кількох причин.

Відео дня

"Близькість до лінії фронту дасть Російській Федерації можливість застосування протирадіолокаційних ракет. Такі ракети у Росії є... Чим ближче ми їх розмістимо до лінії фронту, тим вище ймовірність того, що росіяни вдарять по цих комплексах. Так, комплекс може сам себе захистити, але проти таких ракет досить складно. Вони досить малорозмірні, надзвукові, - зазначив Жданов. - Витягнути комплекси і поставити їх уздовж лінії фронту, це верх військового маразму буде. Ми їх просто підставимо під удар, і вони не принесуть нам ніякої користі на лінії фронту".

Крім того, він нагадав, що максимальна дальність ураження цілей комплексами - 100 кілометрів:

"Розумієте, яка повинна бути щільність? Щоб закрити суцільну лінію, треба поставити як мінімум ці комплекси у два ешелони... Чому уламки збитих ракет падають в Києві? Тому що забезпечити кільце Patriot навколо міста ми не можемо".

Жоден Patriot не знищений - Зеленський

Нагадаємо, нещодавно кремлівський диктатор Володимир Путін заявив, що російські військові знищили п'ять комплексів Patriot поблизу Києва. Президент України Володимир Зеленський спростував цю заяву:

"Хто б там в Росії не розповідав, нібито наші Patriot знищені, всі вони є, всі вони працюють, всі вони збивають російські ракети. І збивають максимально ефективно. Жоден Patriot не знищений".