Нардеп Осадчук пояснив, що ускладнює розгляд законопроекту про мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

Питання мобілізації повинно розглядатись у привʼязці до ситуації в українському війську. Проте зараз воно засекречене, що ускладнює розгляд законопроекту, заявив народний депутат перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

"Зараз питання мобілізації є абсолютно засекреченим, бо 90% депутатського корпусу не має доступу до військової таємниці. Зокрема, в частині, яка прямо стосується формування підрозділів, дефіциту, військових втрат, бюджету, військових планів та іншого", – пояснив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Нардеп зауважив, що питання мобілізації повинно розглядатися не абстрактно, а з урахуванням ситуації у військах, їхніх потреб і планів.

Відео дня

"Цього наші депутати не знають, але будуть якимось чином розглядати та ухвалювати законопроєкт", – сказав Осадчук. 

Відповідно до чинного законодавства, військовими питаннями мають керувати військові. Зараз цим займається Верховна Рада України. Проте, за словами нардепа, "для того, щоб ухвалювати будь-яке рішення стосовно важливого питання, треба мати достовірну інформацію про те, що, як і де відбувається".

Мобілізація в Україні: новини, які ви могли пропустити

Депутат Михайло Цимбалюк вважає, що чинні нардепи повинні підлягати мобілізації. За його словами, мобілізувати можна біля 100 парламентарів з Верховної Ради.

Тим часом у Міністерстві оборони розповіли, коли нова редакція законопроекту про мобілізацію може опинитися в Раді. Заступниця міністра Наталія Калмикова каже, що це може статися протягом декількох тижнів. За її словами, документ має пройти певний шлях погодження уряду. 

Вас також можуть зацікавити новини: