Дії росіян загрожують ЗАЕС / фото Енергоатом

Прибуття місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС наразі є неможливим.

Про це в ефірі телемарафону повідомив президент ДП "НАЕК Енергоатом" Петро Котін.

За словами Котіна, інформація про те, що Україна була проти прибуття місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, не відповідає дійсності.

Відео дня

"Ми були від самого початку за те, щоб безпекова місія була присутня на станції, але говорили не про МАГАТЕ, а про офіціальну місію від ООН. У тому числі там могли бути експерти від МАГАТЕ", - наголосив він.

Як зазначив посадовець, це потрібно для того, щоб передати контроль над територією Запорізької АЕС цим спостерігачам, так званим миротворцям.

"Ми не можемо прийняти представників місії МАГАТЕ, адже ми не можемо виконати умови їхньої безпеки. Це небезпечно, а ми не можемо нести за це відповідальність", - наголосив Котін.

Як повідомляв УНІАН, 5 серпня російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС. Вони потрапили у високовольтну лінію зв'язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист.

Три "прильоти" зафіксували на майданчику станції, біля енергоблоку, в якому розташований ядерний реактор. Загарбники серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію і об'єднаний допоміжний корпус. 

Також було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища, через що своєчасне виявлення погіршення радіаційної обстановки поки неможливо.

Крім цього, російські окупанти завезли на територію Запорізької АЕС зброю та вибухівку.

В офісі Зеленського зазначали, що МАГАТЕ і ООН повинні жорстко вимагати від Росії вийти з АЕС і передати її під контроль спеціальної комісії.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Ґроссі висловив серйозну стурбованість з приводу обстрілу Запорізької АЕС, заявивши, що це підвищує ризик ядерної катастрофи. Він закликав усі сторони конфлікту проявляти максимальну стриманість поблизу ядерного майданчика.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш закликав надати Міжнародному агентству з атомної енергії доступ до Запорізької АЕС "для гарантування технічної підтримки ядерної безпеки".

Вас також можуть зацікавити новини: