Протикорабельні ракети Harpoon / USNavy / Flikr

Питання чим знищити російські кораблі у Чорному морі, які обстрілюють Україну крилатими ракетами "Калібр", а також остаточно ліквідувати можливість рашиського морського десанту у районі Одеси, залишаються одним з найактуальніших.

Варто нагадати, що Україна ще у 2020 році прийняла на озброєння власний береговий ракетний комплекс "Нептун". Більше того, у 2021 році ВМС отримали перший дивізіон, щоправда, той самий який проходив випробування і, вочевидь, неповного складу. Але будь-яка інформація про його використання проти російських кораблів до останніх подій була відсутня.

Як один із варіантів, це може бути пов’язано із малою кількістю ракет, які бережуть для того, щоб завдати удар по заповненим морпіхами великим десантним кораблям РФ. Але у будь-якому випадку, очевидним є те, що далекобійної протикорабельної зброї в Україні мало.

Саме тому Україна регулярно простить повноцінні протикорабельні ракети і у ЗМІ доволі часто з’являється навіть їх назва - Harpoon.

Характеристики ПКР Harpoon

Протикорабельна ракета Harpoon від американської компанії McDonnell Douglas (зараз частина Boeing) була прийнята на озброєння у США ще у 1977 році. І хоча ця ракета не несла в собі нічого надреволюційного, поєднання її характеристик та габаритів зробили її вкрай вдалою та забезпечили експлуатацію до сьогодні у понад трьох десятках країн світу.

Загалом ракета Harpoon може використовуватись з літаків, кораблів та берегових комплексів, а також підводних човнів. Саме тому ракета має різні індекси: AGM-84 - для повітряної, RGM-84 - для морської або наземної версії та UGM-84 - для пуску з субмарин.

За ці роки Harpoon постійно оновлювався, збільшувалась дальність польоту, потужність та завадозахищеність радіолокаційної головки самонаведення, додавались нові системи та можливості. Наприклад сучасні версії Harpoon мають вкрай корисну здатність у випадку промаху повторно зайти на ціль.  

Сучасна та масова версія - Harpoon є Block II, яка знаходиться у серійному виробництві з 2011 року. Ця версія, з основного, має кращу точність та стійкість до радіоелектронних завад противника, також до неї включено блок супутникової навігації. Окрім того, вона краще адаптована до застосування в умовах узбережжя. 

Також існує покращена версія AGM-84N Harpoon Block II+ призначена для надводних кораблів. Введення її в експлуатацію почали у 2017 році лише на кораблях флоту США, від звичайною версії, вона, в першу чергу, відрізняється можливістю передачі після старту уточнених цілевказівок.

Протикорабельні ракети Harpoon / USNavy / Flikr

Тактико-технічні характеристики AGM-84L Harpoon Block II

  • Дальність запуску: 124 км
  • Швидкість: близько 850 км / год
  • Вага ракети: 628 кг.
  • Вага бойової частини: 221 кг

Особливості застосування Harpoon

Алгоритм пуску Harpoon аналогічний більшості інших протикорабельних ракет. Носій закладає в ракету польотне завдання, грубо кажучи точки по яких ракета має пролетіти, а також так званий "зліпок" корабля противника - щоб радіолокаційна головка ракети захопила саме потрібну ціль, наприклад, фрегат, а не катер.

Після пуску Harpoon наближається до кінцевого пункту маршруту і починає пошук цілі своїм радаром, а захопивши її атакує на висоті декілька метрів над хвилями. Бойової частини у 221 кг вистачає для того, щоб потопити, або критично вразити більшість військових кораблів.

Але в умовах України існує певна складність із бойовим використанням Harpoon. Вона банальна та проста: у ЗСУ немає ані літаків, ані кораблів, ані субмарин з яких можливо здійснити пуск цією ракетою.

Єдина виключно теоретична можливість - береговий ракетний комплекс. І він дійсно існує - Harpoon Coastal Defense System також відомий за скороченою назвою HCDS. Точніше - існував, бо стояв на озброєнні у Данії з 90-х до 2003 року. Де перебуває ця система, як вона зберігалась, чи в бойовому вона стані, або взагалі ще існує - вкрай складні питання на які немає відповіді у публічних джерелах.  

Береговий ракетний комплекс Harpoon Coastal Defense System / Фото-Marinens Biblioteks Arkiv / navalnews

Інший операторів HCDS немає, а єдиний перспективний - Тайвань, яка замовила у 2020 році 100 пускових, 25 радарів та понад 400 ракет. Це величезне замовлення вартістю у 2,37 млрд доларів лише почне виконуватись з 2025 року.

До речі вартість протикорабельної ракети Harpoon у версії AGM-84L Block II складає від 1,5 млн доларів, але це для міноборони США. У випадку ж продажу її іноземній країні - до 9,2 млн доларів за одиницю. Принаймні Індія за 10 ракет AGM-84L Block II із додатковим оснащенням та послугами у 2020 році заплатила 92 млн доларів.

Тому просто ракети Harpoon, на жаль, Україні не допоможуть. А рішенням протикорабельної оборони можуть стати існуючі берегові комплекси, наприклад норвезькі Naval Strike Missile або шведські RBS 15.

Вас також можуть зацікавити: