Нове засідання Контактної групи у форматі "Рамштайн" відбудеться вже 14 лютого. Але, на мою думку, багато рішень традиційно ухвалюється не під час зустрічі, а напередодні. Зустрічі лише фіналізують ці рішення. Так само вирішуються питання не тільки про надання зброї, але й про аудит вже наданої нам допомоги. Тобто за цим столом також аналізують, що необхідно змінити, а що покращити

Засідання контактної групи "Рамштайн" демонструє, що підтримка України партнерами є безперервною.

Що ж стосується безпосередньо рішень з надання зброї, на порядку денному три питання: літаки, далекобійні ракети з радіусом ураження від 100 кілометрів, а також продовження посилення наших спроможностей ППО.  І можна очікувати, що рішення будуть ухвалені по всім трьом позиціям.

Відео дня

Ми вже чули про рішення постачати Україні ракети дальністю від 150 км, але ми потребуємо більше. Зокрема, ракет ATACMS. Також, досить багато зусиль і влади, і суспільства зараз направлено на отримання ясності щодо можливості отримання літаків. Зокрема, ці питання були однією з головних тем під час візиту президента Зеленського до Європи.

Варто нагадати, що питання надання літаків Україні обговорюється вже тривалий час. Україна від самого початку повномасштабної війни просила партнерів закрити небо, а питання передачі нам літаків стояло на порядку денному ще в серпні 2022 року. Можливо, воно не так активно висвітлювалось, як, наприклад, надання Україні танків, але насправді дискусія щодо літаків триває вже пів року. Сьогодні ми підійшли до стадії фіналізації цього рішення.

Якщо рішення щодо надання авіації ухвалять найближчим часом, перші західні літаки з’являться в Україні вже в цьому році

Швидкість отримання авіації залежить також від термінів навчання наших пілотів. Командування Повітряних сил України говорить про те, що необхідно близько шести місяців, аби навчити наших пілотів. Тому, коли прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що необхідно три роки, український президент і пожартував, мовляв, будемо вам відправляти пілотів з досвідом у два з половиною роки.

Таким чином, якщо рішення щодо надання авіації ухвалять найближчим часом, перші західні літаки з’являться в Україні вже в цьому році. 

Наразі рішення про передачу літаків Україні підтримують більшість країн Європи і Заходу. Окрім США та Британії, є підтримка Польщі, країн Балтії, а також Нідерландів. Нагадаю, що Україна офіційно звернулась саме до Нідерландів з проханням передати літаки.

Про необхідність якнайшвидше надати літаки Україні наголошувала навіть голова Європарламенту під час візиту Зеленського. А напередодні зустрічі 14 лютого про можливість переждати Україні бойові літаки заявив Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Тобто Україна дійсно має міжнародну підтримку у цьому питанні. Звісно, залишаються країні, які можуть мати певні застереження щодо надання літаків Україні. Ми знаємо, що це може бути, наприклад, Німеччина, якій складно даються будь-які рішення про надання зброї.

Проте ми переконуємо партнерів не просто в тому, що це наша потреба. Мова йде насамперед про те, що це відповідає й західним воєнним доктринам та уявленням про розвиток і хід бойових дій. Чому? Всім відомо, що, по-перше, для успішних контрнаступальних дій потрібні танки й бронетехніка. По-друге, потрібна артилерія та далекобійні ракети. Частково це питання також вже вирішено. По-третє, це авіація.

Усе це разом - запорука вдалих контрнаступальних дій. А консенсус щодо контрнаступальних дій України, на мою думку, є. Тепер справа за отриманням інструментів для їх реалізації.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-політичних досліджень