За словами Машовця, можливий одночасний подвійний удар РФ з півночі і з півдня / фото УНІАН, Анатолій Степанов

Координатор групи "Інформаційний спротив", військовий експерт Костянтин Машовець у зв'язку з недавньою ескалацією на кордонах України з боку РФ не виключає, що агресор може одночасно вдарити на південному напрямку і з боку Чернігівської області.

Таке припущення він висловив у коментарі кореспонденту УНІАН.

Машовець зазначив, що в загальному контексті військової політики Росія нарощує військовий потенціал у західному, південному та центральному військових округах.

Відео дня

Читайте такожГенерал допускає, що Росія може залучити Білорусь до нападу на Україну

Зокрема, розгортання сил Росії на південному заході спрямовано проти України. Там створені військові угруповання оперативно-тактичного масштабу на п'яти основних напрямках: Чернігівська і Сумська області; Харківська область; Донбас; Приазов'я; Крим.

За даними групи "Інформаційний спротив", судячи з концентрації військ, південний напрямок зараз найважливіший - це Одеська, Миколаївська, Херсонська і частково Запорізька області.

Також експерт визначив Чернігівський напрямок, оскільки це найкоротший шлях до столиці України.

За словами Машовця, можливий одночасний подвійний удар РФ з півночі і з півдня «розсіче Україну навпіл». «По периметру - Сумська, Харківська області, Донбас, Приазов'я - там зосереджено потужне угруповання російських військ, яке зв'язує значну частину українських військ, а головні удари наносяться по Чернігівській області та з півдня», - заявив він.

Машовець додав, що РФ розгорнула вздовж кордону України угруповання військ загальною чисельністю від 100 до 120 тисяч військовослужбовців.

Також у тимчасово окупованому Криму розгорнуто міжвидове угруповання до 30 тисяч військовослужбовців. Значні сили розташовані на нашому південному напрямку. Посилено можливості Чорноморського флоту, зосереджено кілька високомобільних з'єднань, включаючи 7-му десантно-штурмову бригаду і окремі частини підрозділів десантно-повітряних військ, морської піхоти.

За словами експерта, Росія також розгорнула на цьому напрямку достатню кількість носіїв ракетної високоточної зброї, крилатих ракет «Калібр», оперативно-тактичних ракетних комплексів із зосередженням значного угруповання сухопутних військ.

Довідка УНІАН. У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула до окупованого Крим і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.

22 квітня в окупованому Криму міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити «раптову перевірку» російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки «всіх поставлених цілей досягнуто».

6 травня президент Володимир Зеленський зазначив, що з десятків тисяч військових, яких РФ розмістила на кордонах і тимчасово окупованих територіях України, вона відвела лише 3,5 тисячі з окупованого Криму.

13 травня в місії США при ОБСЄ заявили про перекидання Росією важких видів озброєння до окупованого Криму. Серед іншого, йдеться про танки, міномети калібру 120 мм, гаубиці калібру 122 мм і бронетехніку.

19 травня головнокомандувач Збройних сил, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що спільні стратегічні навчання збройних сил Росії і Білорусі «Захід - 2021», які заплановані на вересень цього року, становлять потенційну загрозу для України.

Агресія РФ в Україні: новини на тему