Авдіївка перетворилася на місто-привид / фото Telegram / Віталій Барабаш

З 2014 року, коли розпочався конфлікт на сході України, Авдіївка фактично знаходиться на лінії фронту. Всі спроби російських військ просунутися туди зазнали невдачі. Однак після місяців запеклих боїв невеликі групи російських військ досягли зруйнованої Авдіївки і намагаються закріпитися там. 

Мешканці, які втекли, та волонтери, які намагаються евакуювати інших з Авдіївки, розповіли ВВС, що нещодавно російські війська захопили кілька вулиць у південній частині міста.

"Деяким людям вдалося вибратися з тих районів, але це було два дні тому, - сказав один з волонтерів. - "Зараз звідти ніхто не виходить. Ми отримуємо лише інформацію про те, що на вулицях лежать тіла, але йти туди занадто небезпечно".

Відео дня

Водночас окупанти безперервно обстрілюють місто, лише в січні вони скинули понад 300 керованих авіаційних бомб. 

"Оскільки її будівлі перетворилися на руїни, Авдіївка стала кладовищем, а також містом-привидом. Загиблі залишилися під завалами, оскільки немає ані аварійних служб, ані обладнання, щоб розчистити уламки", - пише BBC.

Один з волонтерів, який займається евакуацією цивільного населення, показав ВВС повідомлення від місцевого жителя, яке він отримав кілька днів тому.

"У підвал, де перебували люди на вулиці Соборній, влучили снаряди, багато людей загинуло", - йдеться у повідомленні.

Наразі багато мешканців уникають залишатися в підвалах великими групами, адже російські безпілотники здатні виявити, де вони збираються, і скинути бомби, каже голова Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш. Вони також можуть виявити дим від печей, додає він.

Однак, незважаючи на бомбардування і нестерпні умови життя, все ще є ті, хто не хоче евакуюватися. Так, волонтери відзначають, що багатьох людей лякає невизначеність, пов'язана з переїздом на нове місце. Однак кількість тих, хто виїжджає, зростає з посиленням бойових дій. Деякі виїжджають через поранення і потребують термінової медичної допомоги.

Одна із жительок, Катерина Василівна, 79 років, витримала падіння снарядів та ракет біля свого будинку, але виїхати її змусила смерть чоловіка.

"Він пішов за хлібом і не повернувся... Я залишилася сама. Я так злякалася під час страйків, що мені паралізувало ногу… Мій будинок згорів, стеля обвалилася. Влучили в сусідній будинок - був вибух, і він перетворився на пил. Нічого від нього не залишилося".

Існує думка, що ті, хто залишився у прифронтових селах і містах, мають проросійські погляди.

"У деяких випадках це може бути правдою, але ті, хто залишився в цій точці, де смерть може прийти будь-якої миті, навряд чи керуються політичними мотивами", - пише BBC.

Ситуація в Авдіївці - що відомо

За словами Євгена Дикого, на Авдіївській ділянці фронту співвідношення сил становить 1 до 20. Російські війська мають величезну перевагу, та попри це ворог зазнає рекордних втрат.

Він зазначав, що поки ворог не перерізав трасу на Орлівку, є сенс утримувати Авдіївку, проте в разі виходу з міста, Україна майже нічого не втратить.Окупанти вирівняють лінію фронту, і "нам буде трошки далі дострілювати до Донецька", - пояснив ветеран АТО.

Президент України Володимир Зеленський наголошував, що росія кидає своїх солдатів на "м'ясні штурми" Авдіївки сотнями. Там лежать цілі паркани з тіл російських загарбників – забирати їх окупаційне командування не поспішає.

Вас також можуть зацікавити новини: