Тактика військ РФ нагадує терористичні методи, кажуть в ОПУ /  фото REUTERS

Збройні сили України, Національна поліція та територіальна самооборона працюють добре та утримують контроль над значною частиною української території, яка зазнала ударів від Російської Федерації.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк на брифінгу в Офісі Глави держави. 

"Якщо співставити військові потенціали України і Росії, то ми тримаємося дуже ефективно. Наші вороги хочуть вирішити ключове завдання - затиснути Київ та основні міста сходу і півдня країни. Ми відчуваємо їх плани і особливо це розуміє керівництво ЗСУ", - сказав він. 

Відео дня

Михайло Подоляк зауважив, що тактика, яку сьогодні застосовують російські збройні сили, частково нагадує терористичні методи, коли обстрілюються житлові квартали, а сьогодні вже навіть були обстріли дитячих садочків. 

"Воєнні злочини, які, на жаль, мають місце на сьогоднішній час, повинні отримати сувору юридичну оцінку", - заявив він.  

Радник керівника Офісу Президента вчергове наголосив, що противнику не вдасться втілити свої плани з усування керівництва Української держави та створення хаосу в країні.

Він підтвердив, що Президент Володимир Зеленський знаходиться у Києві і ефективно здійснює керівництво державою і обороною. 

"Вчора, позавчора, сьогодні він працює цілодобово. В нього постійні зустрічі з іншим керівництвом країни – Кабінетом міністрів, депутатами, а також постійні консультації зі світовими лідерами. Президент в курсі всього, що відбувається в країні і ухвалює оперативні рішення по управлінню державою", - сказав він. 

Михайло Подоляк також повідомив, що найскладніша ситуація нині на Харківському напрямку, в Сумській області та на півдні країни, де йдуть достатньо тяжкі бої між ЗСУ і військами РФ. 

Він також повідомив, що за попередніми даними сьогодні вдень загинуло більше тисячі військовослужбовців країни-агресора, що є достатньо великою цифрою.

"Сьогодні перемовини зі світовими лідерами він веде для того, щоб сформувати максимальний фонд підтримки наших збройних сил з боку наших партнерів", - зазначив Михайло Подоляк. 

У свою чергу Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про позачергове засідання Уряду, на якому було ухвалено низку необхідних рішень для забезпечення армії, стабільної роботи лікарень та критичної інфраструктури в період воєнного стану.

Зокрема Державна казначейська служба спільно з Мінфіном здійснить перерозподіл коштів для посилення національної безпеки і оборони, необхідні першочергові заходи та платежі. 

"Уряд прийняв рішення здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн шляхом поетапного випуску військових облігацій", -повідомив він.

Крім того, було затверджено додаткові види грошового забезпечення військових, осіб рядового і начальницького складу, та ухвалено рішення, що кошти програми єПідтримка, які нараховуються за повний курс вакцинації, можливо використати на допомогу армії на Міжнародний благодійний фонд "Повернись живим".

"Порти України переходять у посилену охорону. Уряд встановив рівень оборони три у морських та річкових портах України, портових засобах та суднах, які мають право плавати під прапором України на період воєнного стану", - додав він.

Крім того, за рішенням Уряду на період воєнного стану керівники зони територіальної оборони мають право самостійно приймати рішення, яку гуманітарну допомогу і скільки потрібно. Державна митна служба та прикордонники мають забезпечити невідкладний пропуск такої допомоги для госпіталів, лікарень, ЗСУ та сил територіальної оборони. 

Також введено тимчасове припинення експорту препаратів крові, МОЗ буде затверджувати обсяги обов'язкового забезпечення потреб охорони здоров'я донорською кров'ю та препаратами крові.

Денис Шмигаль також закликав міжнародних партнерів із закликом згуртуватися і зупинити агресора та його війну проти України.. 

"Ми закликаємо всі цивілізовані країни ввести ембарго на нафтопродукти з РФ, заборонити в'їзд російських громадян на вашу території та відключити Росію від SWIFT.

Ми закликаємо НАТО, Європу, США закрити небо над Росією - це не означатиме ваше військове зіткнення з Росією, а означатиме, що зупинили війну і нащадки будуть згадувати вас як героїв. Ми у свою чергу продовжимо боронити власну землю, не здамося і будемо знищувати наших ворогів", - наголосив очільник Уряду.