Через МіГ-31 по всій Україні може годинами лунати тривога / фото wikipedia.org

Авіаційний експерт, колишній інженер з випробувань конструкторського бюро "Антонов" Костянтин Криволап розповів, чи можливо зробити корективи у системі оповіщення про повітряну небезпеку, щоб не було довготривалих тривог при кожному тренувальному зльоті ворожого МІГ-31 з дозаправками у повітрі.

В ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону "Єдині новини" експерт зауважив, все що стосується повітряних загроз потрібно розглядати комплексно, з точки зору технічного, економічного та психологічно-емоційного впливу. Якщо чітко розуміти, які є загрози та прибрати психологічну компоненту, то потім можна перейти до технічного вирішення проблеми.

"У нас є загрози від "Іскандерів", "Шахедів", ракет Х-101, Х-55 та іншого. Але, більш за все ми переживаємо за балістичну загрозу від ракет "Кинджал" та "Іскандер-М". З одного боку, у нас вздовж північного кордону стоїть 46 комплексів, які можуть випускати балістичні "Іскандер-М", при цьому довгих повітряних тривог немає. Але, як тільки злітає МіГ-31, все життя країни паралізовано на багато годин. Якщо ми розберемося в технічному процесі, як "Кинджал" злітає з Міг-31, то тоді зможемо зробити з якоюсь вирогідністю модель, яка буде прийнята і нашими військовими, що відповідають за безпеку, і суспільством", - акцентував Криволап.

Відео дня

Він додав, що прийняти певні алгоритми можна, але всі громадяни повинні будуть усвідомлювати відповідальність, що на них покладається якесь рішення стосовно виявлення вирогідності нападу. "Що тобі, в твоїй конкретній географічній місцевості та ситуації робити. Це дуже важливо", - підкреслив Криволап. 

Авіаційний експерт зазначив, що при розробці моделі оповіщення потрібно буде врахувати всі технічні особливості, щоб визначити, який політ здійснює російський МіГ, тренувальний чи бойовий, з метою завдання ракетного удару по Україні.

"Він злітає з російського аеродрому "Саваслейка", де вони в основному базуються. І от доки він летить до Чорного моря або Каспію, звідки може здійснити цей пуск, ми всі вже сидимо в сховищах. А він нічого не робить, бо не може з цієї точки робити пуск. Потім, коли літак повертається на аеродром, він також не може нічого зробити, бо ця ракета "Кинджал" важить 4 тони. Це майже 15% відсотків ваги цього літака і йому дуже важко її тягати. Літаку треба розгорнутися, розігнатися, йому треба запустити цю ракету десь за 700 кілометрів, не менше. Це певний процес. З моменту пуску є десь 5-10 хвилин. Тому, як тільки літак починає маневр або виявляється вирогідність того, що він може зробити запуск, з цього моменту люди повинні будуть це розуміти", - пояснив Криволап.

Він додав, що про зліт МіГ-31 все одно потрібно повідомляти, тому що громадяни мають знати про потенційну повітряну загрозу. "Не можна, щоб люди не знали, що цей МіГ злетів", - підкреслив Криволап.

Авіаційний експерт зауважив, що зробити лаконічну модель оповіщення тільки з двома сигналами, одним позначити зліт Міг 31, а іншим відмінним - загрозу запуску ракети, неможливо. У такому випадку не всі люди можуть встигнуть відреагувати і сховатися, доки ракета долетить по певної точки в Україні.

"Тут потрібно розглядати якусь шкалу, а не просто плюс-мінус або нуль-одиниця. Якусь п’ятибальну систему. Вирогідність максимальна, середня, мала. З одного боку, "Кинджал" нічим не відрізняється від "Іскандера-М". Одна повітряного базування, а інша - наземного. Одна ракета зроблена на базі другої –  це "родичі". Тут виникає скоріше питання психологічне і питання відповідальності. Щоб потім люди не сказали, що МіГ-31 злетів, а тривогу не об’явили. Повинні бути прийняті рішення розумні, технічні, безпечні, а суспільство має їх розуміти і сприймати",- резюмував Криволап.

Тривога через МіГ-31

Як повідомляв УНІАН, у Повітряних силах вважають, що Росія може продовжити "тактику тероризму", використовуючи зліт літака МіГ-31 та його дозаправку в повітрі. В такі дні повітряні тривоги можуть тривати півдня, паралізуючи економіку країни.

Речник ПС Юрій Ігнат на питання, чи можуть у разі тривалих тривог ділити Україну на рівні небезпеки, казав, що поки такий варіант не розглядають,. 

Вас також можуть зацікавити новини: