Умань – священне місце для однієї з впливових єврейських релігійних громад. Тому, безумовно, трагедія в Умані, де через російський ракетний обстріл загинули цивільні громадяни, матиме резонанс в Ізраїлі. Однак автоматичної реакції від нинішнього ізраїльського керівництва очікувати не варто.

По-перше, і попереднє керівництво, і нинішнє керівництво Ізраїлю дотримуються нейтралітету щодо війни між Росією та Україною. Це пов’язано зокрема з тим, що в Ізраїлі велика громада вихідців з Радянського союзу та пострадянського простору, які орієнтуються на російські ЗМІ. Не те, щоб вони були прихильниками Росії та війни, але вони перебувають під впливом російського інформаційного поля. Вони культурно, ментально ближче до Росії. Ще одна частина громади Ізраїлю підтримує Україну. Тобто люди різні, і різні ізраїльські керівники намагаються тримати баланс у суспільстві.

Аналогія між Гітлером та Путіним вже стала банальністю в Україні, але в Ізраїлі це так не сприймають. Тому саме ізраїльтяни мають підняти цю тему, акцентувати на ній

Відео дня

По-друге, зараз в Ізраїлі складна, суперечлива внутрішньополітична ситуація, внутрішні проблеми.

По-третє, спрацьовують такі чинники, як особисті стосунки. Так, у нинішнього прем’єра Ізраїлю Нетаньягу є давні особисті стосунки з президентом РФ Володимиром Путіним.

Проте навіть Нетаньягу, під впливом внутрішньоізраїльської ситуації, під впливом жахів російсько-української війни, під впливом американців змушений був виступати з критичними заявами. Навіть був змушений заявити, що Ізраїль буде допомагати Україні. Нехай не військовими засобами, але гуманітарна, економічна допомога буде. І, спостерігаючи за різними джерелами, можна зробити висновки, що допомога посилюється.

Разом з тим, на мій погляд, зараз певне слово має сказати громадськість, зокрема, хасидська громада Ізраїлю. Саме вони мають голосно сказати, що цивільних людей обстрілює Росія, що Росія не поважає жодні релігійні цінності, в тому числі цінності однієї з ізраїльських релігійних громад. Адже росіяни не можуть не знати, яке значення Умань має для значної частини громадян Ізраїлю. І, не отримуючи відсіч, Росія все більше й більше демонструє неповагу як до священних місць іудаїзму, так і до Ізраїлю як держави.

Ба більше, Росія проявляє не лише неповагу, вона діє методами фашистської Німеччини. Аналогія між Гітлером та Путіним вже стала банальністю в Україні, але в Ізраїлі це так не сприймають. Тому саме ізраїльтяни мають підняти цю тему, акцентувати на ній.

Ще одна важлива тема – тема тероризму. Загибель цивільних в Умані – це прямий тероризм. Ізраїльтяни такі речі чудово розуміють, вони знають, що таке ракетні обстріли. Росіяни діють в Україні, так само як палестинці діють стосовно ізраїльтян. Але ми потерпаємо ще й від держави, у якої є не лише сучасна ракетна, а навіть ядерна зброя.

Тобто, про дії Росії за аналогією з палестинськими терористами та методами фашистської Німеччини треба нагадувати владі Ізраїлю через ізраїльську громадськість. Саме вона має послати своєму уряду жорсткі прямі сигнали, що те, що робить Росія – неприпустимо. І що в цій війні треба підтримувати Україну.

Так, тут не варто чекати швидкого резонансу. Одна справа, коли відповідні заяви будуть робити наші дипломати, але громадськість Ізраїлю матиме більший вплив. Та уряд Ізраїлю треба підштовхувати до розуміння: жахи трагедії в Умані 28 квітня мають пряме відношення до Ізраїлю.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"