На екстренному засіданні Рад Україна-НАТО таке питання в тому числі буде підніматися / фото ua.depositphotos.com

Україна може спробувати домовитись з країнами-партнерами з НАТО про гуманітарну місію для захисту від російських повітряних атак. Про це сказав в ефірі телемарафону "Єдиних новин" військовий експерт Олексій Гетьман щодо того, чого чекати українцям від термінового засідання Ради Україна-НАТО.

"В першу чергу, - ППО… Дуже сподобалась така теза – спробувати домовитись з нашими партнерами з НАТО, щоб вони в рамках гуманітарної місії поставили свої зенітно-ракетні комплекси, зі своїми військовослужбовцями, зі своїм персоналом, наприклад, вздовж Дніпра, щоб захистити правий берег Дніпра, де знаходиться переважна більшість наших підприємств", - сказав Гетьман.

За його словами, це не означатиме, що країни-партнери втягнулися у війну і стали стороною конфлікту. 

Відео дня

"Вони таке робили в інших країнах, це гуманітарна місія. Вони не прийматимуть участь у бойових діях. Це можна зробити. Але чи підуть вони на це, важко відповісти. І це означає, що нам не обов’язково просити в них додаткові засоби ППО, вони використовуватимуть свої. Потім, коли війна закінчиться, я впевнений, що вона закінчиться нашою перемогою, вони заберуть свої комлекси і підуть. Тобто вийдуть з гуманітарною місією", - прокоментував військовий експерт.

На його переконання, на екстренному засіданні Рад Україна-НАТО таке питання в тому числі буде підніматися.

"Якщо вони не погодяться на такі пропозиції, то нехай це будуть просто додаткові зенітно-ракетні комплекси для України", - зазначив Гетьман. 

Екстренне засідання Україна-НАТО

Рада Україна – НАТО проведе екстрене засідання у відповідь на нещодавні масовані ракетні атаки росії по Україні. Однією з ключових тем екстреного засідання Ради буде питання зміцнення протиповітряної оборони України. Про це повідомив вчора міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Засідання ініційоване Україною.

Сьогодні речник НАТО Ділан Вайт повідомив, що Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг на 10 січня скликає засідання Ради Україна-НАТО через нещодавні ракетні і дронові атаки Російської Федерації проти українських міст і цивільного населення. Зустріч відбудеться на рівні послів.

29 грудня РФ застосувала проти України 158 засобів повітряного нападу. Сили ППО збили 114 цілей - 87 крилатих ракет Х-101, Х-555, Х-55, а також 27 ударних безпілотників Shahed-136/131.

2 січня ворог повторив масовану атаку. Оборонці неба ліквідували загалом 72 (з 99 випущених) ракети: 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал"; 59 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55; 3 крилаті ракети "Калібр". Також знищено всі 35 ударних БпЛА "Shahed-136/131", які запустила Росія. Ввечері президент Володимир Зеленський заявив, що за п'ять діб ворог випустив по Україні щонайменше 500 ракет та дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: