Морські дрони України відкрили новий фронт у війні / фото t.me/zedigital

Нічна атака морського безпілотника на російський танкер у Чорному морі поблизу Керченської протоки сигналізує про те, що Київ готовий атакувати надзвичайно важливі для Москви експортні поставки нафти. Про це пише американське видання Politico.

"Нічна атака військово-морського безпілотника на російський танкер у Чорному морі сигналізує про потенційний новий фронт в українській війні, при цьому Київ надає найрішучіший на сьогодні сигнал про те, що він готовий атакувати надзвичайно важливі поставки нафти та палива для Москви", – йдеться у статті.

Автори публікації зазначають, що атака на танкер біля Керчі сталася лише через день після того, як інший морський безпілотник націлився на російську військово-морську базу поблизу порту Новоросійськ і сильно пошкодив там військовий корабель.

Відео дня

Федеральне агентство морського та річкового транспорту Росії підтвердило сильне пошкодження нафто-хімічного танкера SIG під час сьогоднішньої атаки. Власником судна є петербурзька компанія Transpetrochart, що потрапила під санкції США в 2019 році за постачання авіапалива для російських військ у Сирії.

Politico відзначає, що безпекова ситуація у Чорному морі погіршилася після того, як Росія вийшла із Чорноморської зернової ініціативи за посередництва ООН і почала атакувати українські порти на узбережжі Чорного моря та на річці Дунай ракетами, знищивши десятки тисяч тонн українського зерна.  

Після цих атак і блокади в липні українські чиновники виступили із заявою про те, що російські судна більше не будуть у безпеці  в Чорному морі. У заяві Міноборони України зокрема йшлося, що вони "можуть розглядатися Україною як такі, що перевозять військові вантажі з усіма відповідними ризиками".

Атака на російський танкер біля Керчі

Сьогодні під ранок морські безпілотники атакували район Керченської протоки. В результаті прямого влучання був сильно пошкоджений російський танкер-хімовоз SIG. Зокрема було затоплено машинне відділення. Інцидент стався на відстані 32 миль від Керченської протоки на якірній стоянці 471. Екіпаж цілий, у кількох людей зафіксовані дрібні порізи від розбитого скла.

Ця атака сталася рівно через добу після подібної ж атаки на порт Новоросійська, де морський безпілотник сильно пошкодив великий десантний корабель російського флоту "Оленегорский горняк". Видання Financial Times зазначає, що ця атака стала першою серйозною загрозою для російського нафтового експорту від початку війни.

Вас також можуть зацікавити новини: