Рік розпочинався з великих надій на українські війська, які планували контрнаступ проти Росії / фото REUTERS

Україна закінчує 2023 рік у безвихідді - країна розчарована ситуацією з агресією РФ та браком допомоги від союзників. Про це пише пналітик видання Associated Press Баррі Хеттон.

На його думку, рік розпочався з великих надій на українські війська, які планували контрнаступ проти Росії. Це закінчилося "розчаруванням на полі бою, дедалі похмурішим настроєм серед військ і тривогою щодо майбутнього західної допомоги військовим зусиллям України".

"Між ними було короткочасне повстання в Росії, обвал дамби в Україні та пролиття великої крові з обох сторін конфлікту. Через двадцять два місяці з моменту вторгнення Росія тримає під контролем близько однієї п’ятої території України, а приблизно 1000-кілометрова лінія фронту цього року майже не зрушила з місця", - нагадує автор.

Відео дня

За його словами, у західних країнах, які підтримують боротьбу України проти її "значно більшого супротивника", політичні дискусії щодо мільярдної фінансової допомоги стають дедалі напруженішими. При цьому російський президент Володимир Путін грає в вичікувальну гру через два роки війни, "яка виявилася дорогим прорахунком Кремля".

"Він робить ставку на те, що підтримка Заходу поступово впаде, роздроблена політичними розбіжностями, роз’їдена втомою від війни та відволікається іншими вимогами, такими як загроза Китаю Тайваню та війна на Близькому Сході", - пише Хеттон.

Він вважає, що міжнародні політичні перспективи можуть різко змінитися на користь Путіна після виборів у листопаді наступного року в Сполучених Штатах - "безсумнівно, найбільшому військовому постачальнику України, де деякі кандидати-республіканці прагнуть припинити підтримку її війни".

"Наприкінці року Зеленський здобув дипломатичну перемогу, коли Європейський Союз надав Україні прискорені переговори про вступ до блоку. Але навіть цей тріумф був пом’якшений усвідомленням того, що процес може тривати роками, як і отримання членства в НАТО. І відмова ЄС у наданні 50 мільярдів євро допомоги, щоб допомогти зберегти постраждалу українську економіку, розчарувала Київ", - резюмує автор статті.

Допомога Заходу Україні - останні новини

Сенатор-республіканець розповів про допомогу Україні від США. За словами Ліндсі Грема, "ми ще не близькі до угоди, це відбудеться наступного року".

Також УНІАН повідомляв, що у Пентагоні зробили невтішну заяву щодо підтримки України. Так, за словами секретаря Міноборони США Пета Райдера, у відомстві залишилося близько 4,4 млрд доларів, а у фонді надання допомоги за президентськими повноваженнями – близько 1 млрд доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: