Україні потрібно деокупувати південь країни / фото Міністерство оборони України

Найбільш реалістична стратегія на даний момент для Україна - зосередитися на півдні, знову відкрити доступ до Чорного моря, повернувши Херсон і порти на Азовському морі. Це важливіше, ніж Донбас.

Таку думку висловив філософ і політолог Френсіс Фукуяма в інтерв'ю DW.

За його словами, повернення Донбасу буде досить важко здійснити в найближчі кілька місяців.

Відео дня

"До кінця літа ми можемо побачити реальний прогрес на півдні. Для України це дуже, дуже важливо - відновити доступ до чорноморських портів, щоб відновити експорт всіх своїх сільськогосподарських товарів, розірвати російську блокаду Одеси. Я собі це так уявляю, що саме на цьому вони збираються зосередитися", - каже політолог.

Він зазначив, що ЗСУ вже почали наступ в районі Херсона і домоглися там деякого прогресу.

"Якщо, скажімо, до вересня або жовтня вони дійсно звільнять цей район, то це закладе передумови для початку серйозних переговорів про припинення вогню. Але я не думаю, що українці зможуть домогтися їх до того, як відкриють доступ до зовнішнього світу по Чорному морю", - зазначив Фукуяма.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що завданням українських військових є деокупація всієї території держави.

Як писав УНІАН, наразі деокупація півдня України - у розпалі. Йдеться про Херсонську область, південну частину Запорізької області. Деокупувати прибережні райони на півдні військовим наказав особисто президент України.

"Завдання, поставлене президентом України, - чітке. Повинні бути звільнені зрештою всі українські території, включно з тими, які були окуповані ще в 2014 році", - зазначив політолог Петро Олещук.

Вас також можуть зацікавити новини: