Боєць ЗСУ розповів, що відбувається в районі Авдіївки / фото 117 окрема механізована бригада

В районі Авдіївки Донецької області росіяни цілодобово здійснюють штурми малими пішими групами. Ворог намагається вберегти техніку та робить акцент на застосовуванні безпілотників, розповів офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

"Порівняно з тим, що було, то трошки менше, але лізуть все одно. Спроби наступу і оточення Авдіївки вони не припиняють. Вдень і вночі малими групами.  Техніку застосовують десь здалека, але трошки більше використовують безпілотних апаратів типу "Ланцет". А такими великими  "м'ясними" штурмами, вони поки що не лізуть, як це було у жовтні, коли вони масово пішли і отримали на горіхи. Це їх і далі чекає", – акцентував військовий в ефірі телемарафону.

Він додав, що українські захисники готувалися до посилення ворожих штурмів Авдіївки.  

Відео дня

"Робили їм певні "сюрпризи": засідки, мінування і все таке інше. Позиції ми тримаємо, незважаючи на всі тяжкі погодні умови", – зазначив Цехоцький.

За словами офіцера 59-ї окремої мотопіхотної бригади, зараз біля Авдіївки росіяни використовують для піхотних атак не надто екіпірований та не дуже професійний особовий склад. Тому основну загрозу становлять ворожі артобстріли перед штурмами.

"Вони не дуже екіпіровані, бо йде той контингент, який росіяни не дуже шкодують взагалі. Але їх все одно навчають, що треба робити, у них є зброя в руках. Найбільш велика небезпека – від артобстрілів, які проводяться перед їхніми штурмами", – пояснив він. 

На думку українського військового, на мотивацію російського контингенту, який продовжує виконувати накази свого військового керівництва та лізти на штурми довкола Авдіївки, впливають три основні складові.

"Скажу так, наркотичні засоби плюс пропаганда, плюс загороджувальні їхні загони. Ми маємо масу прикладів, їхні полонені розповідають про те, які тортури та знущання вони (росіяни – УНІАН) роблять над своїми ж солдатами, військовослужбовцями, які провинились в тому чи іншому дисциплінарному порядку. Тому назвати їх воїнами взагалі не можна", – акцентував Цехоцький.

Він упевнений, що українські Сили оборони з кожним днем будуть ставати ще сильнішими, а до росіян дійде справжнє усвідомлення, що таке війна проти України.

"Ми теж слідкуємо за тим, що відбувається на їхніх теренах, тому, думаю, все в комплексі рано чи пізно спрацює. І правда вилізе назовні, і ми ще сильнішими станемо. Майстерність всіх наших підрозділів, яку я бачу, – такому в жодній військовій школі не навчать. Все ж таки у нас основний підхід – це повага між офіцерами і солдатами, між генералами і солдатами. Нема в нас цієї совдепії, коли "я – начальник, ти – дурень", це одразу припиняється на перших проявах, де б воно не виявлялося. Ми всі – одна команда і сім’я, я маю на увазі всі Сили оборони", – підкреслив Цехоцький.

Ситуація на фронті

17 січня у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ інформував, що російські окупанти атакували на всіх напрямках, крім Запорізького.  Протягом доби відбулось 71 бойове зіткнення. Найгарячіше було на Авдіївському напрямку, де українські захисники відбили 11 атак ворога в районах Новокалинового, Новобахмутівки, Авдіївки та ще 13 атак – біля Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Авдіївському напрямку триває знищення російських штурмових груп. Зокрема, оператори 8-го окремого полку ССО знищили ворожу групу, яка висунулася вночі для штурму позицій Сил оборони України.

Днями у Генштаб ЗСУ зазначали, що російські військові все частіше відмовляються йти у "м'ясні" штурми, тому вороже командування вирішило вдатися до експерименту з додаткових видів стимулювання та видавати окупантам наркотичні та психотропні речовини.

Вас також можуть зацікавити новини: