Стало відомо, як організовували оборону Києва / УНІАН

Рік тому українське військово-політичне командування ретельно готувалося до оборони Києва. За наказом Зеленського рік тому замінували всі мости в столиці. Їх мали знищити у разі прориву російської армії до столиці.

Про це розповів міністр оборони Олексій Резніков в авторському документальному проекті "Рік" Дмитра Комарова. За його словами, Росія хотіла висадити десант на Печерських пагорбах у Києві, неподалік НСК "Олімпійський", а звідти захоплювати урядовий квартал.

"Вони (мости у Києві - УНІАН) всі були заміновані. Була команда та інструкція, якщо раптом прорив, то обрізати можливість переходу з лівого берега на правий", - сказав Резніков.

Водночас президент Зеленський зауважив, що пропрацьовувалися різні сценарії. Військові були готовими абсолютно до всіх кроків ворога.

"Все обговорювали. Щоденно були готові до будь-яких кроків", - сказав президент.

Оборона Києва та прогнози щодо повторного наступу

З першого дня повномасштабного вторгнення російські окупанти заявляли, що "візьмуть Київ за три дні". З території Білорусі рашисти пішли в атаку на Київську область. Вони планували захопити столицю, оточивши її з кількох напрямків, але українські воїни пішли в контрнаступ на витіснили загарбників з північних областей у квітні 2022 року.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що президент Російської Федерації Володимир Путін все ще хоче окупувати Київ. Проте такі ідеї окупантів стосуються всієї країни. 

20 лютого у Державній прикордонній службі України оцінили можливість наступу на Київ з півночі з боку Білорусі. Речник ДПСУ Андрій Демченко заявив, що вздовж українсько-білоруського кордону є війська РФ, проте ситуація там контрольована.

Водночас командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв наголосив, що ЗСУ мають достатньо сил, щоб вести стабілізаційні дії, якщо армія РФ знову піде в атаку на Київ. Він також зазначив, що в окупантів на північному напрямку немає ресурсів для проведення наступу.

Крім того, військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що на сьогоднішній день не видно безпосередніх загроз для Києва. 

Вас також можуть зацікавити новини: