Дмитро Плетенчук розповів про ситуацію на півдні України / колаж УНІАН зі скріншотів

Триває війна в Україні, і на півдні російська окупаційна армія змінила вектор величезного тиску - минулої доби велика кількість атак на ЗСУ була здійснена у районі Кринок на Херсонщині.

Про це в ефірі "Еспресо" повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук. За його словами, ворог значно посилив тиск у районі Кринок. "На Кринки здійснюється величезний тиск, та вони його посилюють другу добу поспіль. Вчора було 15 штурмів, позаминулої доби - 11, але всі вони безуспішні. Вони змістили трохи вектор прикладання сили. Раніше це було на Старомайорське. Там так само було близько 10 штурмів на добу, а вчора - чотири", - сказав Плетенчук.

Він уточнив, що цей тиск та маневри противник виконує у межах одного угрупування - ознак створення наступального угрупування немає на напрямку Сил оборони півдня наразі немає. "Головне, що втрат позицій немає", - наголосив спікер.

Відео дня

Він також відповів на питання про те, чи є логіка утримання плацдарму на лівому березі для ЗСУ у порівнянні з втратами - чи це не завелика ціна. "Завелика - з боку росіян... Порівнювати втрати з нашого боку та противника - навіть сенсу немає. Мова йде за рази", - запевнив військовий.

За його даними, з моменту посилення дій противника на півночі України, одночасно зріс тиск й на півдні, та це відразу вплинуло на якість втрат противника. Як уточнив спікер, якщо раніше за добу серед загальної кількості відмінусованих окупантів третина була безповоротними втратами (загиблі), то останнім тижнем - це половина. Зокрема, за минулу добу на півдні поменшало на 113 російських солдатів, з яких 66 - безповоротні втрати.

За словами Плетенчука, утримання плацдармів на лівому березі є важливим тактичним елементом. По-перше, це унеможливлює та сковує ворога у деяких його планах. По-друге, розширює можливість подальших дій ЗСУ.

"Якби окупанти наразі мали повний контроль над лівим берегом, то ситуація на правому березі була б ще складніше, ніж вона зараз. А наразі вона складна, бо вони (росіяни, - УНІАН) постійно обстрілюють села вздовж правого берега та Херсон. Це багато обстрілів ствольною артилерією, танками, міномети тощо. Іноді буває й з авіації…", - пояснив спікер.

Плетенчук нагадав, як російські окупанти відреагували на свій вимушений відступ з острова Нестрига. "Вони відчайдушно намагалися туди повернутися. Виклали узбережжя трупами своїх військовослужбовців... І вони дуже хотіли закріпитися саме на правому березі, тому що острів Нестрига належить до островів правого берега. Після нього вже починається безпосередньо гирло річки Дніпро", - розповів він.

За даними Сил оборони півдня України, 17 травня на Оріхівському напрямку окупанти здійснили 5 штурмів, з них 4 в районі Старомайорського та один в районі Малої Токмачки. На Оріховському та Херсонському напрямках ворог вчора втратив 30 одиниць озброєння та військової техніки, з них - 13 гармат, 11 одиниць автобронетехніки, станцію радіоелектронної боротьби, 2 розвідувальні БПЛА, 3 човни. Також знищено 6 польових пунктів боєпостачання, 4 бліндажі та спостережний пункт.

Важливі новини України про війну - що сьогодні варто знати

Нагадаємо, 15 травня на півдні "найгарячіша" точка була у районі населеного пункту Старомайорське в Запорізькій області, де за минулу добу російська окупаційна армія здійснила 19 штурмів. Загалом в той день було 30 штурмів у зоні відповідальності Сил оборони півдня.

Здебільшого - це Старомайорське - 19 штурмів, у районі Кринок - 7 штурмів та чотири - Роботине. Вказані штурми для противника залишилися марними, та закінчилося це тим, що він втратив 130 осіб особового складу, серед яких 61 ліквідований.

Вас також можуть зацікавити новини: