Ядерна зброя РФ з Білорусі може зникнути, попередив журналіст / фото ua.depositphotos.com

З Білорусі російська ядерна зброя може несподівано зникнути.

Лише ядерна держава, у цьому разі РФ, може забезпечити безпеку зброї масового знищення, заявив журналіст Матвій Ганапольський. "Всяке буває, розумієте. Тобто, або туди потрібно дивізію російську, яка буде охороняти цю зброю, або ну, так би мовити, покластися на білорусів, але там може бути все, що завгодно", - сказав він.

За його словами, "ця зброя може, ну, якось несподівано зникнути, і не знайдеш її кінців, а потім вона буде десь, десь - чи то у талібів, чи то в українців". 

"І я думаю, що українці зараз досліджують це питання. Розумієте, взяти російську ядерну зброю на території Білорусі - це солодкий тортик, тому що це тоді виходить, що не НАТО дало ядерну зброю, а просто українці унаслідок військової операції її захопили... тут достатньо однієї рекети", - вважає журналіст.

Розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі - що потрібно знати

Російська влада пообіцяла передати Білорусі ядерну зброю. Навесні російський диктатор Володимир Путін заявив, що до 1 липня в Білорусі мають закінчити будівництво сховища, призначеного для тактичної ядерної зброї. В ЄС пригрозили білоруській стороні новими санкціями у разі розміщення на її території російської зброї масового знищення.

16 червня Путін стверджував, що у Білорусі вже знаходяться перші ядерні заряди.

Довідка УНІАН. У 1994 році Україна підписала Будапештський меморандум, згідно з яким відмовилася від своєї ядерної зброї і отримала гарантії безпеки і територіальної цілісності. Гарантами безпеки України виступили ядерні держави - Росія, США і Британія, представники цих країн підписали документ.

Пізніше ще дві держави, які мають ядерну зброю, - Франція і Китай, у формі заяв надали українській державі гарантії безпеки.

Російська влада порушила меморандум ще у 2014 році, коли захопила Крим і вдерлася на частину Донбасу. Пізніше - 24 лютого 2022-го - Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Варто зазначити, що РФ також не раз погрожувала застосувати ядерну зброю.

Вас також можуть зацікавити новини: