Найімовірніше, минуть тижні, перш ніж ситуація на полі бою зміниться / фото 148-а окрема артилерійська бригада

Росія змогла зміцнити свої позиції у війні відтоді, як американська військова допомога практично вичерпалася наприкінці минулого року, що призвело до гострої нестачі артилерійських боєприпасів у ЗСУ. Однак 20 квітня Конгрес схвалив довгоочікуваний пакет допомоги Україні, пише The Guardian. Голосування в Сенаті очікується у вівторок, і перший пакет може бути відправлений незабаром після цього. Крім того, в Європі були накопичені запаси боєприпасів, які можуть бути відправлені в дорогу за тиждень або два.

Однак експерти попереджають, що має пройти деякий час, перш ніж буде відчутна різниця на полі бою.

"Колишній командувач американською армією в Європі Бен Ходжес сказав, що "можуть минути тижні, перш ніж ми побачимо значний ефект на полі бою", а президент України Володимир Зеленський у неділю попередив, що Росія може спробувати провести поспішний наступ і почати нові повітряні рейди, щоб закріпити свою перевагу на східному фронті", - пише видання.

Відео дня

Яким може бути середньостроковий вплив на війну?

Росія також збільшує свої витрати на оборону, за деякими оцінками, до 7,5% ВВП, і впроваджує інновації на полі бою. Москва все частіше використовує авіабомби для руйнування лінії фронту з відстані, яку Київ не може подолати, і використовує дедалі більшу кількість безпілотників. Росія також має перевагу в живій силі на полі бою, яку вона змогла використати поряд із важким озброєнням.

Як пише The Guardian, експерти не очікують, що Україна зможе переломити ситуацію на полі бою у 2024 році. "Головне, що це фінансування, ймовірно, допоможе стабілізувати українську позицію на цей рік і почати підготовку до операцій у 2025 році", - сказав Метью Севілл із військового аналітичного центру Rusi, а Годжес заявив, що 2024 рік, імовірно, буде "роком промислового змагання", коли обидві сторони намагалися накопичити ресурси в спробі завдати вирішального удару наступного року.

Допомога Україні від США - думки

На думку експертів Інституту вивчення війни, українські війська можуть зазнати додаткових невдач найближчими тижнями в очікуванні безпекової допомоги США, але, ймовірно, зможуть притупити поточний російський наступ, якщо американська допомога надійде швидко.

Водночас у Bloomberg зазначали, що допомога США для України дасть змогу ЗСУ дещо перевести дух на полі бою, хоча навряд чи це саме по собі переломить хід війни.

Вас також можуть зацікавити новини: