За словами Хомчака, група розминулася на 50 метрів з місцем, де Журавель потрапив раніше в зону видимості / фото УНІАН

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак розповів свою версію загибелі розвідника Ярослава Журавля, чия смерть у "сірій зоні" в районі ООС вразила українців.

Інтерв'ю з Хомчаком вийшло в Obozrevatel.

"Почну з того, що всього цього взагалі могло не статися. Була заборона на те, щоб ходити в "сіру зону". Взагалі виходити за свої позиції і лізти туди, де за шість з половиною років все нашпиговано мінами, де все прострілюється. Цю заборону порушили Красногрудь, Журавель і ще два матроси, які стояли на спостережному посту... є припущення, що вони хотіли провести розвідку, ще щось. Але ми вже не дізнаємося, бо їх серед нас вже немає», - генерал-полковник.

Відео дня
Дмитро Красногрудь, Микола Ілін, Ярослав Журавель були нагороджені орденами посмертно

За його словами, бійці з наглядової посади пішли в розвідку, хоча їм нібито ніхто не давав таких розпоряджень.

"Вони порушили всі накази, які були. Якщо ви хотіли почути, що сталося – тоді я прямо це кажу», - заявив Хомчак.

Після повернення групи на свою позицію було прийнято рішення забрати тіло Красногрудя з «сірої зони».

"Першим - Журавель, за ним офіцер-сапер морської піхоти, потім інші. Доходять до зони видимості тіла Красногрудя і в цей момент з кущів лунає черга. Журавель падає. Група вся повертається. Їм ставлять питання - де Журавель? Вони відповідають, що він – 200-й, а повернулися, щоб всю групу не підставити під удар», - розповів Хомчак.

Читайте такожДБР має відкрити справу проти Зеленського через загибель бійця на Донбасі - рішення Печерського суду

Після цього командир відправив безпілотник, який зафіксував, що розвідник Журавель живий, надає собі медичну допомогу після поранення.

"Формують нову групу, щоб евакуювати Журавля. Ця група розминулася на якихось метрів 50 з місцем, де Журавель потрапив раніше в зону видимості, де ми його втратили і де підірвався бойовий медик Микола Ілін ("естонець"). Де отримав поранення лейтенант-командир групи. Два бійці, які їх прикривали, встигли відійти», - зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

У підсумку, за словами Хомчака, ще один військовослужбовець загинув, другий був поранений, а Журавель зник з поля зору.

Що відомо про смерть Ярослава Журавля

  • 13 липня при спробі евакуації загиблого розвідника в "сірій зоні" біля Зайцевого обстріляли групу, яка мала забрати тіло. Українська сторона заявила, що була домовленість про режим тиші, бійці мали білі каски - це ж підтверджують і кадри з дрона.
  • Втім, групу обстріляли, на полі бою залишився поранений сержант Ярослав Журавель. Він втратив багато крові і помер. Тіло бійця терористи передали лише через вісім днів після поранення - 21 липня.