Україна щодня створює історичний прецедент, відбиваючи навалу ворога / фото facebook.com/ab3.army

Збройні сили України щодня створюють історичний прецедент, успішно стримуючи навалу ворога та завдаючи йому значних втрат, але не варто забувати, що у Росії все ще є величезний військовий потенціал. Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповів полковник ЗСУ, воєнний аналітик Петро Черник.

Експерт зазначив, що найскладнішим напрямком на сьогодні у сенсі ризиків прориву окупаційних військ є східний плацдарм.

"Путіну до моменту самоперепризначення на пост президента потрібен результат. Вони дійшли висновку, що стратегічної мети – ліквідувати українську державність – не досягають і вже не досягнуть. А отже слід повертатися до казус беллі. Формальним приводом до війни було визнання двох псевдореспублік. Виходячи з цього, завдання окупантів — вийти на адміністративні кордони так званих "Л/ДНР" за наступні 50 днів", - зазначив він.

Відео дня

За словами Черника, окупанти будуть тиснути усіма силами, але треба робити все можливе, щоб зірвати ці плани.

Водночас він зазначив, що в Росії наразі немає ресурсів для окупації великих міст - Харкова, Херсона, Одеси, Запоріжжя.

Він нагадав, що у 2022 році, коли Україна не була готова до повномасштабного вторгнення, все, на що спромоглися окупанти зі своїми величезними людськими ресурсами та запасами техніки, - це окупація Херсона. А зараз для взяття великих міст в Росії мають піти на всеохоплюючу мобілізацію за принципом Другої світової війни.

Водночас, якщо після свого переобрання Путін наважиться на це, він матиме у розпорядженні до трьох мільйонів людей, а це дуже багато, зауважив експерт.

Він зазначив, що у такому разі для Україні порятунком стала б авіація.

"Наша відповідь: авіація, авіація, авіація… Уявіть, що було б, якби ми мали 120 одиниць F-16 і півтори тисячі ракет до ATACMS.Зараз нам необхідно якнайбільше далекобійних ракет, артилерії. Касетні боєприпаси М-864 показали себе просто блискуче. Один снаряд виконує ту ж функцію, що й 30 звичайних. Ось, що може стати виходом для нас. Боротьба якості з кількістю, боротьба Давида і Голіафа. Біблійний сюжет у найчистішому вигляді", - зазначив експерт.

Ситуація на фронті

Раніше генерал-лейтенант Ігор Романенко зазначив, що українські захисники можуть відійти з низки населених пунктів на Донеччині. За його словами, села Бердичі, Орлівка, Тоненька, Первомайське можуть бути "здані".

Також він вважає, що українська армія зможе утримати Новомихайлівку, але лише за наявності резервів.

При цьому видання The New York Times писало, що в України немає потужної лінії оборони під Авдіївкою.

Вас також можуть зацікавити новини: