Ілюстрація REUTERS

Ватажки бойовиків "ЛДНР" Леонід Пасічник та Денис Пушилін записали свої відеозаяви про евакуацію жителів Донбасу в Росію ще 16 лютого, тобто за два дні до загострення ситуації.

Про це у Facebook пише журналістка Ірина Ромалійська, публікуючи скріни на підтвердження своїх слів.

"Ватажок луганських бойовиків Леонід Пасічник закликає мешканців т.зв. "ЛНР" евакуюватиметься до Росії. Його відеозвернення публікують ресурси бойовиків. Ми скачали. Метадані показують, що це відео створено ще 16 лютого. Не сьогодні. Не термінові. Заздалегідь готували, – наголосила вона. – Така сама історія і зі зверненням Пушиліна".

фото facebook.com/irina.romaliyskaya

Мало того, виявилося, що одне з відео було завантажено з папки на комп'ютері під назвою "Кидок мангуста".

Загострення та евакуація на Донбасі

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 лютого, глава підконтрольного Росії угруповання "ДНР" Денис Пушилін заявив про початок евакуації.

Пушилін зазначив, що з 18 лютого організовано масовий централізований виїзд населення в Ростовську область Росії.

Він додав, що нібито за домовленістю з керівництвом Росії в Ростовській області підготовлені місця для прийому і розміщення людей.

Пізніше аналогічну заяву зробив ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник.

Нагадаємо, в останні два дні російські окупаційні сили почали масові обстріли українських позицій на Донбасі і застосування важкої артилерії та іншого забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Ці дії РФ супроводжує масовою дезінформацією.

Президент США Джо Байден вважає, що подальше вторгнення РФ в Україну може відбутися в наступні кілька днів. Він зазначив, що Росія може почати військову операцію проти України під "чужим прапором".