Зеленський підкреслив, що визначеної дати обміну немає поки що / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський розповів, коли може відбутися звільнення українських полонених з окупованого Росією Донбасу.

Про це глава держави повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ Чернівецької області, яке транслювалося Чернівецькою обласною державною адміністрацією у Facebook.

Читайте такожВійськові показали, як бойовики підпалюють суху траву поблизу лінії фронту на Луганщині (відео)

Відео дня

Глава держави розповів, що українська сторона передала російським окупантам список осіб, яких має намір звільнити, але окупанти заявили, що їм відомі не усі особи з цього списку, яких хоче звільнити Україна.

«Ми домовились про формат: обидві сторони подають списки. Ми подали, та сторона ще не подала. Вони почали говорити, що ті чи інші прізвища, вони не знають, де вони є, і їх повинен верифікувати Червоний Хрест», - сказав Зеленський.

«На останній зустрічі радників «нормандської четвірки», там, де був Андрій Єрмак (керівник Офісу президента – УНІАН), він домовився, що Червоний Хрест буде долучений, - пустять вже на тимчасово окуповані території. Як тільки це відбудеться, буде обмін», - наголосив глава держави.

Він підкреслив, що визначеної дати обміну немає поки що.

«Ми всі чекаємо на це, повірте мені», - додав Зеленський.

Обмін полонених: що відомо

  • На зустрічі радників «нормандської четвірки» Україна порушила питання звільнення полонених й доступу до них Червоного Хреста. Раніше ці ініціативи гальмувала російська сторона.
  • Раніше обмін утримуваних осіб відбувся 6 квітня – у два етапи й на території Донбасу. Тоді звільнили 20 українців. Серед звільнених здебільшого були цивільні особи, а також двоє військових та один правоохоронець.
  • 17 квітня Зеленський заявив, що наступним кроком у процесі обміну стане звільнення незаконно ув'язнених українців, яких утримують на території тимчасово окупованого Криму і РФ.