Зеленський з плином війни почав все більше втручатися у справи військових / скріншот

Президент України Володимир Зеленський з плином війни починає все більше втручатися у військові питання, що викликало невдоволення у екс-головкома Валерія Залужного. Про це каже заступник головного редактора BILD Пауль Ронцхаймер.

Ронцхаймер, який з початку війни регулярно буває в Україні і спілкується з високопосадовцями, прокоментував відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Так, він відзначив, що президент став все більше втручатися в справи військових.

"Поки Зеленський в близькому колі все більше скаржився на головнокомандувача, в оточенні Залужного говорили, що проблема в тому, як Зеленський втручається у військові питання... Якщо на початку війни, під час битви за Київ, він тримався осторонь і довіряв своїм військовим, то згодом він став більш самовпевненим і все частіше зі своїми радниками втручався в детальні військові питання".

Відео дня

Як зазначає журналіст, його втручання мало місце і при обговоренні наступів, і при обговоренні того, як довго потрібно утримувати певні ділянки, такі як Бахмут.

Так, за даними Ронцхаймера, Залужний хотів залишити Бахмут ще рік тому, але Зеленський був проти з політичних причин.

Крім того, головком також сумнівався в успіху контрнаступу влітку 2023 року, кажучи, що західної зброї недостатньо. Але союзники наполягли на наступі, що виявилося помилкою.

Нового головкома ВСУ Олександра Сирського заступник голови BILD називає "людиною, про яку говорять, що він висловлює менше заперечень".

Зеленський змінив головкому ЗСУ

Як повідомляв УНІАН, 8 лютого президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України. Замість Залужного на цю посаду глава держави призначив генерал-полковника Олександра Сирського. Він вважає, що 2024 рік може стати успішним для України лише за умови ефективних змін в основі оборони.

Радник керівника офісу президента Михайло Подоляк пояснив, що рішення президента про зміну головнокомандувача було необхідно з кількох причин. За його словами, цей крок, зокрема, був викликаний необхідністю переглянути тактику дій, яка "не забезпечила в повному обсязі належного результату в минулому році". Як писало видання The Times, серед причин звільнення Залужного - ненадання військового плану на 2024 рік, а також те, що генерал безпосередньо вів переговори з союзниками про постачання зброї і виключив Міністерство оборони з цього процесу.

Вас також можуть зацікавити новини: