Зеленський зустрівся з миколаївськими студентами / фото president.gov.ua

Захопленний росіянами Крим деокупувати буде легше, ніж Донбас. Найскладніша частина стосується місцевих мешканців, а не територій.

"Може так статися, що ми території повернемо раніше, ніж цих людей. Так може бути. Наприклад, якщо ми беремо Донбас, люди живуть там 10 років, живуть в іншому просторі і це довгий процес. Може бути по-різному. Я вважаю, що складніше з Донбасом. Мені партнери колись казали: вам буде майже неможливо повернути Крим і дуже складно повернути Донбас. А на мою думку, якщо ми говоримо про людей, все одно території повертаються з людьми, якщо люди не хочуть - буде дуже складно", - заявив президент Володимир Зеленський під час спілкування з миколаївськими студентами.

Головна проблема у складнощах з ментальним поверненням мешканців Донбасу. Останні 10 років у регіоні тривали бойові дії і там проходила контактна лінія. За словами президента, частина людей пройшла війну і там поширений сепаратизм.

"Стосунки зрозумілі. І навіть зараз, коли Росія проти нас воює, найжорсткіші сепаратисти стоять, біжать росіяни, а ці стоять. Це також про щось говорить. А бойових дій в Криму не було, тому я вважаю, що Крим чекає дуже на повернення. Донбас також чекає, але буде дуже складно, бо велика частина цієї території була окупована і максимально мілітаризована... Нам головне нас зберегти. Те, що в нас є, все інше обовʼязково повернеться", - додав очільник держави.

Деокупація українських територій

На фронті триває контрнаступ українських сил. Поступово наші війська звільняють раніше захоплену росіянами територію. У червні вони навіть звільнили позиції, окуповані з 2014 року.

Станом на вересень під Бахмутом звільнили понад 50 км територій

У жовтні керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк розповідала, що все більше росіян, які незаконно прибули на територію окупованого Криму, покидають півострів, усвідомлюючи, що його деокупація невідворотня. 

Вас також можуть зацікавити новини: