Ілюстрація / REUTERS

США почнуть виробництво деталей для крилатих ракет наземного базування після того, як Вашингтон призупинив свою участь у Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Про це представник Міноборони Сполучених Штатів Мішель Бальданза повідомила в понеділок, 11 березня, пише DW.

Раніше США не могли займатися подібним виробництвом в силу своїх зобов'язань за ДРСМД, додала представник Пентагону. За її словами, виробництво компонентів буде проходити в рамках дослідницької програми, яка може бути скасована, "якщо Росія повернеться до повного виконання вимог Договору" до того, як у серпні Сполучені Штати офіційно вийдуть з Договору.

Відео дня

Читайте такожДО НАТО наполягають, що Росія має припинити порушувати ракетний договір

У Вашингтоні вважають, що Росія порушила Договір про РСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові в свою чергу стверджують, що 9М729 заправляють такою кількістю пального, яке не дозволяє їй подолати 500-кілометровий рубіж.

У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Після закінчення цього строку, 2 лютого 2019 року, американський держсекретар Майкл Помпео оголосив про припинення участі США в ДРСМД. 4 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення виконання договору російською стороною.

Договір про РСМД був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності представляють найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають противнику шансів підготуватися до удару і відобразити його.