Як ці ракети можуть змінити хід війни? / Скріншот

Західна протилокаційна ракета типу HARM - швидка, далекобійна і здатна знищити практично будь-яку російську ППО. Раніше головною проблемою була несумісність цих боєприпасів з українською авіацією, але днями Пентагон зробив сенсаційну заяву: Україна вперше за всю історію змогла адаптувати пострадянську техніку, зокрема літаки МіГ до сучасних західних боєприпасів.

Як саме це вдалося реалізувати, офіційно не повідомляють, є виключно припущення, йдеться у сюжеті проекту FreeДом.

На тому ж брифінгу Міноборони США прозвучала ще одна заява: якщо українці зуміли модернізувати свої МіГи, значить, в рамках нового пакету військової допомоги ЗСУ отримають ще більше антирадарних ракет.

"Вони досить мають високотехнологічну складову, щоб легко знищувати старі радянські РЛС і сучасні російські, які по суті є нічим іншим, як однією з версій модернізації радянських засобів ППО", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко. 

Ракета AGM-88 HARM здатна вражати цілі на дальності до 150 км і призначена для знищення всечастотних РЛС противника.

"Якщо навіть противник побачив запуск цієї ракети і вимкнув радар, ракета все одно продовжує летіти в ціль, де вона востаннє бачила противника. Більш того, якщо говорити про найсучасніші версії, там починає працювати активна радіолокаційна боєголовка самонаведення і може знайти навіть ціль, яка рухається", - військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Від неї не вдасться ні сховатися, ні втекти.  При цьому ракета має кілька способів застосування, вона може працювати в режимі оборони літака, який її несе. Здатна знищувати відомі цілі за координатами з подальшим автоматичним коригуванням в районі ураження або самостійно обирати і знищувати найнебезпечнішу ціль, якщо техніки занадто багато.

"У неї каталог цілі вже закладений у пам'ять, тобто завдання літака тільки вийти в приблизний пусковий район, після цього здійснити пуск ракети, яка вже самостійно починає шукати саму пріоритетну ціль", - говорить Катков.

Раніше представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький відповів на запитання, чи може Україна використовувати американські РСЗВ HIMARS по території окупованого Криму. Він назвав окупований Росією півострів "хабом переміщення" всієї техніки і озброєння, яке йде з Російської Федерації в південні райони України. Серед цілей ЗСУ - скупчення військової техніки, боєприпасів і матеріалів військ РФ і Чорноморський флот.

Наразі ЗСУ використовують ракети до РСЗВ HIMARS дальністю до 80 км. 

Вас також можуть зацікавити новини: