Експерти вважають, що аналіз The Economist прикрашає дійсність/ фото REUTERS

До кінця 2025 року Російська Федерація може вичерпати наявний запас ствольної артилерії на базах зберігання та безпосередньо у стройових частинах. Тому після цього періоду росіянам доведеться покладатись переважно на реактивні системи залпового вогню. Такий висновок зробило видання The Economist, аналізуючи поточну кількість стволів артилерії в російських окупаційних військах та в арсеналах на зберіганні.

Водночас експерти Defence Express закликають не сприймати цю оцінку занадто оптимістично. Як зазначають аналітики, автори The Economist посилаються зокрема на оцінку британського аналітичного центру RUSI, за якою російська війська в лютому 2024 року мали близько 5 тисяч одиниць ствольної артилерії.

"Але якщо бути точнішими, то цей британський аналітичний центр говорив про 5 тисяч "стволів" лише у розпорядженні угрупування військ РФ, безпосередньо задіяного для ведення війни проти України. Ця оцінка не враховувала загальну кількість стволів артилерії по ЗС РФ в цілому", - зауважують експерти.

Відео дня

Крім того, The Economist посилався на оцінку експерта Центру аналізу європейської політики про те, що РФ зараз може виготовляти "лише" 50 нових стволів для гармат на рік. І що до повномасштабного вторгнення Росії до України ворог мав "лише" два заводи із спеціальним обладнанням для виробництва стволів до артсистем.

Крім того, у відкритому доступі є дані про те, що на базах зберігання армії РФ може стояти загалом 19 тисяч артсистем. Але із них придатними для використання начебто можуть бути до 5 тисяч артистем різних типів, зокрема 2000 САУ та 2400 буксируваних артсистем. Оскільки більшість із артилерії на базах зберігання армії РФ десятки років стояла під відкритим небом, піддавалась корозії, тому не можуть бути використані як "донори" стволів та інших комплектуючих.

В підсумку, автори The Economist зазначають, що за офіційними даними Генштабу ЗСУ наші захисники знищили понад 10 тисяч одиниць ствольної артилерії різних типів, аналітики Oryx нарахували усього 1 тисячу підтверджень, а альтернативні джерела говорять про 5 тисяч одиниць втрат росіян по стволам артилерії.

"Саме на цій підставі та з посиланням на слова неназваного "проінформованого аналітика" і заявляється висновок, що мовляв до кінця 2025 року Росія може втратити всю свою наявну ствольну артилерію, тому їй у війні проти України доведеться покладатись на реактивні системи залпового вогню", - пишуть у Defence Express, зазначаючи, що така "оптимістична" заява фактично не має під собою реально обґрунтованих підстав.

Що писав The Economist

У аналітичній статті видання йшлося, що російські сили переважають українців,  втім, нарощувати виробництво зброї Росії буде важко, адже стволи зброї виготовляються спеціальним обладнанням із високоякісної сталі.

На момент початку війни лише два російські заводи були обладнані для їхнього виготовлення. До того ж небагато країн експортують стволи для рушниць і ще менше продають їх до Росії. і супутникові знімки свідчать про те, що Росія замінює велику частину великої зброї, яку вона втрачає, запасами, які зберігаються просто неба.

Вас також можуть зацікавити новини: