Морські дрони Sea Baby здатні зруйнувати не лише кораблі РФ, а й російську економіку, каже Загородній /  скріншот

Спецоперації у Чорному морі за допомогою військово-морських дронів Sea Baby демонструють, що Україна взяла відповідальність "за власну безпеку у власні руки". Про це заявив керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

"Надводними дронам не вперше вдарили. Ще минулого року були удари по бухті в Севастополі, а потім нарощували це ударами по Кримському мосту, а після – під Керчю по флоту РФ. Дивіться, як вирішилось питання. Україна взяла відповідальність за власну безпеку у власні руки, коли самі зробили власну зброю, не чекаючи, чи будуть конвої НАТО захищати на морі. Зробили дрони, і тепер порти Одеси відкриті, а нам не обов’язково посередництво, наприклад, Туреччини, в цих питаннях", – зазначив він в ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону "Єдині новини".

Удари морськими дронами підтверджують, що за допомогою власної зброї Україна здатна завдавати нищівних ударів не тільки по військовому потенціалу РФ, але й руйнувати економіку країни-агресора, каже експерт. 

Відео дня

"Росія не така невразлива, як це здається. Я вважаю, що головною вразливою точкою для РФ є порти Новоросійська. Бо порти Новоросійська є дуже важливою економічною точкою для Росії. Третина експорту та імпорту відбувається саме через Чорне море Росії – нафта, зерно, все інше. Це дуже розвинутий регіон", – акцентував Загородній.

Експерт додав, що на відміну від Балтійського моря, Чорне море ніколи не замерзає. Саме з Чорного моря Росія має можливість виходу в Середземне море, а потім через Суецький канал виходить в Індію та Китай.

"Якщо Україна сконцентрується на знищенні портової та військовї інфраструктури в Новоросійську, то це буде великий плюс для України. І це буде дуже боляче для росіян. Бо Краснодарський край – один з кластерів РФ. Але для цього нам потрібна власна зброя", – підкреслив Загородній.

На думку експерта, успішні спецоперації в Чорному морі, зокрема, атаки СБУ дронами на Кримський міст, позитивно впливають на рішення за кордоном допомагати Україні.

"Світ побудований так, що як то кажуть "допомагають крутим пацанам, які можуть поставити себе на районі". Той, хто показує результат, тому і допомагають. Ми показуємо, що ми можемо вирішувати свої проблеми. Наприклад, наші дрони Sea Baby, які зараз патрулюють Чорне море ставлять питання, а чи взагалі залишиться Росія в Чорному морі, чи залишиться у Росії вихід до Чорного моря. Це теж відкрите питання. Тому що взяли, зробили, показали результати", – резюмував Загородній.

Атаки на Кримський міст та кораблі РФ в Чорному морі

Як повідомляв УНІАН, дві успішні атаки СБУ військово-морськими дронами Sea Baby на Кримський міст перерізали логістичну артерію, яка використовувалася окупантами для постачання російської зброї. Голова Служби безпеки Василь Малюк зазначав, що  "дрони СБУ показали незахищеність Кримського мосту, на оборону якого РФ витратила $1 млрд". 

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю каналу Fox News заявив, що Україні вдалося частково знищити Чорноморський флот РФ. Тепер у росіян немає тотального впливу на Чорноморський регіон. Він зазначав, що у зв'язку з тим, що в тимчасово окупованому Криму ЗСУ досягли успіху на Чорному морі, ситуація на фронті не є тупиковою.

Вас також можуть зацікавити новини: