Експерт оцінив можливе використання ракети С-200 Україною / фото wikimedia.org

Україна розробила нову ракету "Трембіта", але поки залишається питанням те, як вона покаже себе в справі. При цьому, наша країна не стоїть на місці і використовує всі доступні далекобійні засоби, наприклад, давно забуті ракети C-200.

Таку думку висловив ізраїльський військовий аналітик Давид Шарп. За його словами, наскільки небезпечним є те чи інше озброєння, покаже лише практика. І щоб зрозуміти загрозу, яка йде від ракет "Трембіта", необхідно побачити її в дії і зробити "мінімальну статистичну вибірку". 

"Ракета "Трембіта" виглядає цікаво, але питання в тому, як вона покаже себе в справі. До речі, якщо вже на те пішло, не так давно з'явився старий-новий гравець на полі ракет дальнього радіусу – це українська переробка зенітної ракети С-200. Судячи з усього, вона впала на Таганрог не так давно і була застосована ще як мінімум в декількох випадках. Наскільки я розумію, навряд чи метою був центр Таганрога. Це, вочевидь, був якийсь збій в системі прицілювання", – зазначив експерт.

Однак Шарп додав, що не став би вважати цей виріб перспективним і таким, що буде серйозним і ефективним фактором.

"Незважаючи на те, що у неї дальність пристойна – мабуть, від 300 до 400 км по наземних цілях – вона навряд чи є точною і надійною. Тобто, тут удар по точкових цілях з хорошою ймовірністю виглядає сумнівним. Я здивуюся, якщо це виявиться інакше. Плюс, не дуже зрозуміло, скільки їх. Україна давно зняла з озброєння С-200, це був спочатку "мотлох" зенітного призначення. Скільки цих ракет, як з ними вдається працювати, і який у них потенціал – не дуже зрозуміло", – продовжив він.

Водночас, за словами Шарпа, це яскравий приклад, коли для потрібних цілей використовується все, що є в наявності. І ця ідея давно напрошувалася.

"Свого часу багато з тих, хто "цікавиться" риторично цікавилися, невже в українців ці С-200 повністю згнили або утилізовані, і не залишилося чогось, чим би можна було скористатися. І ось, як бачите, виявилося можливо. І це один з тих прикладів, які показують непрямо і прямо, що не тільки не сидять на місці, але і шукають будь-які можливості для того, щоб ця "довга рука" ставала довшою і сильнішою. При чому, буквально всі можливості, починаючи від якогось комерційного апарату за 10 тисяч на Аліекспресі, і закінчуючи такого роду "мотлохом", який все одно може бути корисним", – резюмував він. 

Виробництво озброєння в Україні: актуальні новини

На початку серпня стало відомо, що українські винахідники розробили недорогу крилату ракету "Трембіта". Відзначається, що вона здатна обійти російські засоби ППО, а її вартість буде в рази дешевша за західні аналоги. 

Крім того, за час повномасштабної війни, розв'язаної Росією проти нашої країни, Україна зробила потужний ривок у виробництві дронів. Їх прийняття на озброєння максимально спрощено. Крім того, зразки тестуються на завадостійкість із застосуванням "трофейних" російських систем.

Вас також можуть зацікавити новини: