Співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики США Роб Лі пояснив, у чому перевага незвичайного танку РФ / Колаж УНІАН, фото twitter.com/RALee85

Співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики США Роб Лі пояснив ефективність "танка-черепахи РФ", з якого дарма сміються деякі аналітики та українці в мережі.

Його думку розглянув Business Insider, пояснивши, що це за танк. Зазначається, що йдеться про зброю, яку ідентифікували в Україні на полі бою в середині квітня. Танк залучила до штурмів 5 мотострілецька бригада Росії, уточнює ЗМІ. Роб Лі в соціальній мережі X заявив:

"Я знаю, що люди сміються з цього, але я не думаю, що це божевільна адаптація".

Як підкреслює видання, "танк-черепаха" РФ - це інновація окупантів щодо танку Т-72, яка, попри свою абсурдність, є ефективною. Танк має влучну назву, оскільки він вкритий металевою бронею з усіх боків, за виключенням передньої частини, де непомітно стирчить гармата. Якраз вона і нагадує голову черепахи, від чого й утворилася похідна назва. 

Росіяни пристосовуються до конкретних умов поля бою, на якому Україна має багато БПЛА, але недостатньо ПТРК, протитанкових мін і артилерії, заявив Лі. Він дійшов висновку: "Тому жертвувати спостереженням і можливістю повороту башти на одному танку на взвод, який може глушити багато частот FPV одночасно, має сенс".

Business Insider пише, що деякі аналітики також висвітлювали роль "танка-черепахи" у штурмі Красногорівки. "Деякі з цих машин, схоже, діяли краще, ніж інші", - йдеться в матеріалі ЗМІ.

Також бойову "черепаху" помічали під час російських атак на Часів Яр. ЗМІ посилається на оцінку одного з українських військових. Він казав про ці танки: "Всі сміються над їхнім будівництвом сараїв, але насправді вони працюють як пекло".

Водночас деякі аналітики з України казали, що нашим військам доводиться витрати чимало FPV дронів, щоб підбити хоча б один такий танк.

"Російські "танки-черепахи" - явний крок вперед порівняно з раніше широко задокументованими "захисними клітками", на які обидві сторони покладалися, намагаючись захистити свою важку бронетехніку протягом всієї війни. Ці нові оборонні споруди з'являються в той час, коли українці все частіше використовують начинені вибухівкою безпілотники, щоб переслідувати техніку Москви", - резюмує видання. 

Танк-черепаха на полі бою в Україні - що відомо

Чи не вперше "диво-танк" Росії (радянський Т-72, обшитий листами металу) помітили біля Красногорівки. Ролик про нього публікував боєць 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" з позивним "Осман" 17 квітня. Український журналіст Цаплієнко назвав ідею Росії "сараєм з бронелистів".

Водночас західні ЗМІ не настільки суворі - там кажуть, росіяни створили мінімум дві подібні машини. Аналітик BILD Юліан Репке писав, хоча подібні розробки РФ більше нагадують "фрік-шоу", ці нововведення все ж показують відносний результат. За словами Репке, "танк-черепаха" дозволяє окупантам частково зменшити втрати живої сили і техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: