Коваленко розповів, чим РФ битиме по Україні взимку / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, wikimedia.org

Під час масованих атак по цивільній енергетичній інфраструктурі України з настанням холодів російські війська не стануть використовувати всі накопичені ракети. Натомість головну роль в цих ударах відіграватимуть дрони-камікадзе, вважає військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Оскільки в тій номенклатурі, яка у них зараз є в наявності, є категорія Х-47М2 "Кинджал", Х-22/32, "Іскандери", які не використовуються масово і масштабно під час енергетичних терористичних ударів по Україні. Превалюють Х-101/555 і РМБ "Калібр". Тобто переважно саме ці ракети можуть запускатися десятками. Якщо говорити про "Іскандери", про Х-22, "Кинджали" (що взагалі дуже велика рідкість, якщо вони запускатимуться), то це будуть поодинокі варіанти. Проте у номенклатурі вони так само будуть присутні", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Водоночас варто памʼятати, що Росія збільшила кількість атак дронами-камікадзе Shahed-131/136. Серед причин як той факт, що виробництво цих БпЛА значно збільшилося в Ірані, так і те, що РФ намагається налагодити серійне виробництво на своїй територій. 

Відео дня

"У неї поки що виходить дрібносерійне виробництво. Проте воно присутнє. І через це дрони-камікадзе стануть превалювальними, матимуть превалювальну головну роль під час ударів по нашій енергосистемі з метою прориву протиповітряної оборони і виснаження нашої ППО. А ось ракетна компонента, як мені здається, використовуватиметься на других ролях, після прориву і виснаження ППО з варіативністю більш високої ефективності застосування", – додав Коваленко. 

Росія готується до масованих ударів по Україні

Керівниця обʼєднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк заявила, що російські війська накопичили чимало ракет для здійснення енергетичного терору цієї зими. Йдеться про 800 одиниць різної номенклатури. 

Раніше міністр енергетики України Герман Галущенко казав, що, ймовірно, окупанти чекають на погіршення погодних умов, аби завдавати масовані удари по українській енергетичній інфраструктурі. Ворогу потрібно, щоб позначка на термометрі опустилася нижче нуля. 

Вас також можуть зацікавити новини: