Аналітики порахували техніку, що Росія зберігає просто неба / коллаж УНИАН, фото wikimedia.org, скриншот

Росія може мати на консервації ще близько 8,9 тисяч бронемашин різних типів, зокрема близько 3700 БМП. Про це свідчать супутникові знімки російських баз зберігання техніки, які проаналізував OSINT-аналітик High Marsed у своєму профілі в Twitter.

Так, ретельні підрахунки техніки на знімках показують, що загалом Росія має на зберіганні близько 8917 одиниць легкої бронетехніки (БТР-60/70, БРДМ-2 і МТ-ЛБ), в тому числі 3677 БМП. Йдеться лише про ті машини, які зберігаються під відкритим небом і так можуть бути пораховані. Скільки бронетехніки має Росія на зберіганні в закритих ангарах – невідомо.

При цьому частина супутникових знімків, за якими робився підрахунок, вже досить давні – 2022 і навіть 2021 року. Тобто вони могли застаріти, бо росіяни могли забрати звідти частину машин для відправки на фронт.

Відео дня
twitter.com/HighMarsed

"Раніше я нарахував 4112 БМП на зберіганні як передвоєнну кількість, але я пропустив деякі, і справжня кількість, ймовірно, ближча до 4500-4700", – зазначає аналітик.

За його словами, в цілому той же порядок цифр наводить і авторитетне видання The Military Balance, яке на початок 2023 року нарахувала на зберіганні в Росії орієнтовно 11 тисяч бронемашин усіх типів, зокрема 4 тисячі БТР-60/70, 4 тисячі БМП-1/2, 2 тисячі МТ-ЛБ та 1 тисячу БРДМ-2.

Аналізуючи ці дані, українське видання Defense Express називає ці величезні запаси радянської техніки однією з причин того, чому російське командування так легко йде на величезні втрати своїх військ, зокрема під Авдіївкою. 

"Російські загарбники цілком можуть вважати, що наявного запасу бронетехніки їм може вистачити навіть на 1-2 роки бойових дій в такому темпі та масштабі, як зараз", – йдеться в публікації.

Російські втрати в битві за Авдіївку

Як писав УНІАН, російський агресор вже близько двох тижнів веде потужний наступ на Авдіївському напрямку, намагаючись оточити місто. Маючи вкрай обмежені територіальні успіхи, росіяни зазнали рекордних втрат. Наприклад, лише за один день 19 жовтня загальні втрати росіян по всьому фронту склали рекордні 1380 осіб, 55 танків та 120 броньованих бойових машин. І основвний внесок сюди зробила саме битва за Авдіївку.

Військовий аналітик Олександр Коваленко зазначає, що готовність російського командування нести такі шалені втрати навіть тоді, коли став очевидним провал початкового плану, мають непокоїти. За його словами, це свідчить, що командування окупантів не має наміру зупинятися, попри ціну цього наступу.

Вас також можуть зацікавити новини: