Росія знімає з консервації застарілі танки / фото wikimedia.org

Півтори тисячі танків цього року планує виготовити Росія. Таку гучну заяву зробив заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв. Водночас його шеф Володимир Путін розповідає про таку ж кількість, утім упродовж наступних років. Вихваляється, що за останній рік ВПК Росії значно модернізувався.

Як йдеться в сюжеті 1+1, насправді росіянам доводиться надсилати на війну в Україну танки, які ще "пам'ятають" Брежнєва. А серед депутатів лунають пропозиції створити дивізію з пам'ятників, знявши з п'єдесталів Т-34 часів Другої світової війни.

"Найбільша за кількістю танків у світі - такою до початку повномасштабної війни в Україні вважалася російська армія. Її парк налічував 12 тисяч 556 одиниць", - нагадують журналісти й зазначають, що це - більше, ніж у КНДР та США разом. 

Та російські танки були значно "перемелені" ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення РФ. Через колосальні втрати у цій техніці Росія була змушена розконсервовувати старі танки. Та із 25 тисяч заявлених одиниць на ходу - менше третини, і навіть ці умовно вцілілі. 

Чимало танків поїхали на фронт з консервації без підготовки та модернізації. "Такі машини, як правило, "сиплються" протягом 1-3 тижнів експлуатації навіть без стрільби", - каже військовий експерт Микола Саламаха.

Також експерти кажуть, що через санкції в РФ не можуть швидко відновлювати побиту в боях в Україні техніку. Електроніку та прилади для неї купують тепер нелегально, що значно уповільнює процес. Тож замість обіцяних Кремлем 800 одиниць на рік у бій повертають заледве третину. 

А нові розробки танків, якими пишаються російські пропагандисти, існують лише в кількох екземплярах для виставок та парадів, наприклад, "розкручений" Т-14. 

"Забудьте про "Армату"! Її не було й не буде! Були ходові макети для парадів. Він був тільки на язиках пропагандистів", - заявляє Саламаха. А такі моделі, як Т-90А, наразі обмежені у модернізації та випуску через санкції.  

За такого дефіциту важкої техніки в армії РФ почали латати дірки танками, старшими за самого Путіна. Спочатку - на ешелонах в Україну. 

Росія знімає зі зберігання давні танки Т-54

Раніше аналітики Conflict Intelligence Team з'ясували, що з резервної бази на Далекому Сході почали вивозити радянські танки сімейства Т-54/55

Зазначається, що факти відправки й використання ЗС РФ танків Т-62 в ході повномасштабного вторгнення фіксуються ще з літа 2022 року, але зняття зі зберігання Т-54/55 зафіксовано вперше.

Вас також можуть зацікавити новини: