Жданов пояснив, скільки літаків потрібно ЗСУ / фото US Air Force

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що у Збройних сил України має бути біля двохсот літаків для повної перемоги над ворогом. Така кількість сучасних винищувачів дозволила б залучати військову авіацію до системи протиповітряної оборони країни. 

Водночас для прикриття контрнаступу достатньо було б 3-4 ескадрильї літаків. Проте, як зазначив експерт в ефірі Апостроф TV, для більш широких можливостей потрібно значно більше одиниць.

"Для залучення літаків до системи протиповітряної оборони країни потрібно хоча б 3-4 бригади, а не ескадрильї. А це майже вдвічі більше. В складі ЗСУ має бути близько двох сотень літаків", – зазначив Жданов. 

Відео дня

Експерт додав, що потрібно "починати з малого". Він нагадав, що у питанні надання Україні систем HIMARS починали з чотирьох пускових установок. Сьогодні їх майже три десятки, і невдовзі ЗСУ мають отримати ще 15 установок. Прогрес є і в питанні надання Україні танків: просили 300 одиниць, а партнери нададуть більше. 

"Так само може бути і з літаками. Вони, звісно, дорожчі, але декілька десятків літаків ми отримаємо сто відсотків. Що стосується далекобійної зброї, то тут суть полягає в наданні нам оперативно-тактичних ракет. Боєприпаси на 150 кілометрів до РСЗВ це, звісно, добре, але ракета з дальністю 500 кілометрів це ще краще. І це відкриває більше можливостей для завершення цієї воєнної кампанії нашою перемогою", – резюмував Жданов.

Літаки для України: останні новини

Словаччина готова пожертвувати свої винищувачі МіГ-29 для посилення обороноздатності України. Київ може отримати від Братислави 11 або 12 бойових літаків. 

У свою чергу, прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що переговори про постачання Україні сучасних винищувачів проходять "за зачиненими дверима". Він відмовився давати журналістам будь-які коментарі з цього приводу. 

Водночас Бельгія не може передати Україні свої винищувачі, оскільки літаки потрібні їй самій. Про це заявив прем'єр-міністр країни Олександр де Кроо.

Вас також можуть зацікавити новини: