Військовий зазначив, що Україна поки що програє у виробництві централізованих РЕБ / фото УНІАН

Україна робить все, щоб вийти в паритет з російськими окупантами в засобах радіоелектронної розвідки. Поки що Київ поступається лише в централізованому РЕБ.

"Є засоби радіоелектронної розвідки, вони дають нам можливості бачити присутність ворожих засобів БПЛА в повітрі розвідувального ударного типу дії. Є засоби радіоелектронної боротьби, які за рахунок формування перешкод в частотах пригнічують можливість противнику пілотувати ті чи інші засоби на певних відрізках фронту. Відповідно захищають наші передові позиції, шляхи сполучення, портативні РЕБ закривають нашу броньовану техніку, а також централізовані впливають на те, щоб максимально придушувати великі безпілотники противника, відводити, наприклад, керовані авіабомби", - розповів командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахілес" 92 ОШБр ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко в інтерв'ю Українському радіо.

За його словами, засоби радіоелектронної розвідки також додатково дають українським військовим можливість виявляти, де знаходиться РЕБ противника. 

Відео дня

"Коли ми знаємо, де він знаходиться, як він працює - ми зможемо його відпрацювати за рахунок своїх вогневих засобів: це артилерія, реактивна артилерія і одночасно ударні засоби БПЛА. Тому поєднання засобів радіоелектронної розвідки, радіоелектронної боротьби, а також безпілотних систем є надзвичайно важливим і максимально ефективним як з точки зору захисту наших позицій, так і з точки зору нанесення ураження по ворогу", - пояснив військовий.

При цьому він вказав, що Україна поки що програє у виробництві централізованих РЕБ.

"Що стосується РЕБ, які збираються за рахунок китайських комплектуючих - в основному це окопний РЕБ, портативний РЕБ - вони у нас і у противника рухаються десь нога в ногу. Це ті засоби, які виникають тут і зараз на полі бою, як технічні рішення і далі зразки масштабуються. Якщо ми говоримо про централізовану РЕБ - тут, на превеликий жаль, противник на поточний момент переважає, бо у них засоби радіоелектронної боротьби були на початок 2022 року одними з найкращих у світі. І противник зберігає можливість як виготовлення, так і модернізації. Тому в централізованому РЕБ ми дещо відстаємо, але дуже і дуже активно ведеться робота Україною, щоб ми вийшли хоча б в паритет і забезпечили можливості навіть на деяких відрізках противника перегравати в потужності і в ефективності застосування", - підсумував Федоренко.

Виробництво РЕБ в Україні - головні новини

Спікер Повітряних сил України Юрій Ігнат заявив, що Україна почала збільшувати виробництво і постановку на озброєння засобів РЕБ, які дозволяють визначати ворожі цілі, а також збивати їх з курсу.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що серед головних питань в обороні України - зміцнення РЕБ і посилення ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: