F-16 - легкий однодвигуновий винищувач / фото REUTERS

Україна незабаром очікує на поставки літаків від країн-партнерів. Журналісти проекту FreeДом пояснили, про які саме літаки йдеться.

Як пояснив керівник Центру військово-політичних досліджень Олександр Мусієнко, це як літаки F-16, так і, можливо, штурмові літаки А-10.

Повітряні Сили України повинні перейти саме на ці американські винищувачі для отримання переваги. Ці літаки досить ефективні для того, щоб бити по наземних позиціях противника.

Серед найбільш ймовірних поставок називають винищувачі F-15 і F-16, які є в достатній кількості в розпорядженні США. А - найголовніше - замінюються на F-35. Тобто їхня передача не зашкодить обороноздатності країни. Водночас їхніх можливостей вистачить для вирішення всіх завдань, які зараз ставляться перед Повітряними силами України. І наші пілоти вже починають їх освоювати.

І F-15, і F-16 - винищувачі четвертого покоління. F-16 - легкий однодвигуновий винищувач, найпоширеніший винищувач четвертого покоління в світі. 

F-15 - важкий винищувач-бомбардувальник, який може нести більше зброї, має більший бойовий радіус і швидкість. Його обрали шість країн світу, включаючи США.

У Росії плани США з навчання українських пілотів не дають спокою. Депутат Держдуми РФ Олег Морозов ідею навчання військових ЗСУ пілотуванню американських літаків називає тривожною і водночас сумнівною.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну наша авіація показує високий рівень підготовки. Українські льотчики продовжують знищувати противника, збивають ракети, які окупанти щодня випускають по наших містах і селах. 

Раніше ЗМІ повідомляли, що керівництво військово-повітряних сил США порушило питання про можливість навчання українських пілотів і надання Україні американських штурмовиків A-10 Warthog.

Вас також можуть зацікавити новини: