У Литві заборонили навчання російською мовою в приватних вишах і коледжах / фото УНІАН

У четвер, 21 червня, латвійський уряд прийняв в остаточному читанні поправки до закону про ВНЗ, які передбачають заборону на навчання російською мовою в приватних вишах і коледжах.

Як повідомляє Delfi, Міністерство освіти і науки пропонує дозволити університетам і коледжам, що реалізують програми навчання російською мовою, продовжити їх реалізацію до закінчення терміну акредитації цих програм. Однак після 1 січня 2019 року прийом студентів на такі програми буде заборонений.

Згідно з чинним законом, іноземною мовою дозволяється здійснювати навчання лише за такими програмами, де це необхідно для досягнення цілей навчання (мовні та культурні програми).

Відео дня

Читайте такожЛитва повинна бути готова до вторгнення Росії - Грібаускайте

МОН обґрунтовує свою пропозицію тим, що з урахуванням поправок до закону про освіту у зв'язку з реалізацією програм навчання на етапі середньої освіти необхідно встановити чіткі умови щодо мови програм навчання у вузах і коледжах.

Оскыльки держава регулює критерії реалізації програм навчання та критерії їх акредитації, воно має право також встановлювати, якою мовою реалізуються ці програми, вважає МОН.

Як пояснили агентству LETA в міністерстві, дані зміни випливають з нещодавно затверджених поправок до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід на навчання тільки державною мовою в середній школі. Досі закон про виші регулював використання мов тільки в державних навчальних закладах, але, оскільки вища освіта є делегованою державою функцією, такі ж зміни необхідні і у приватних ВНЗ.

Навчання у вишах, як і раніше, можна буде вести на одній з мов ЄС. У державних закладах Латвії навчання на мовах ЄС можливе лише в окремих випадках — для іноземних студентів за програмами, передбаченими договорами про міжнародну співпрацю. При цьому іноземні студенти обов'язково вивчають латиську мову, якщо навчання триває довше шести місяців.

Приблизно третина студентів приватних ВНЗ навчалися в минулому році російською мовою, зазначає видання.

Як повідомляв УНІАН, у минулому році в Україні прийняли нові положення Закону про освіту.

Законом визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова. Передбачається, що в навчальних закладах, у відповідності з освітньою програмою, можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома і більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Євросоюзу.