Бере початок традиція з США, її проводять там з 1966 року. В цей день магазини оголошують знижки до 90%, а люди з вечора займають черги біля вітрин. Найбільший інтерес у покупців викликає взуття, одяг, косметика та електроніка.

Black Friday США

Читайте такожЧорна п'ятниця 2018: як успішно зустріти день грандіозних знижок в Україні

В США - це ціла традиція, коли люди проводять всю ніч перед магазинами, щоб першими потрапити всередину. Цей день традиційно відзначається божевільною тиснявою та бійками покупців в гонитві за знижками.

В 2008 році натовп покупців в Нью-Йорку розніс двері магазину і затоптав до смерті працівника магазину.

Black Friday Європа

Перша по-справжньому масова «Чорна п'ятниця» в Європі відбулася в 2013 році. Однак в Європі вже існувала традиція робити передноворічні розпродажі перед Різдвом. Тому тут день знижок проходить спокійніше - чесність знижок контролюється державою.

Black Friday Азія

В Азії замість «Чорної п'ятниці» виділяють «Червону п'ятницю» - її повний аналог. Зазвичай «Червону п'ятницю» призначають на початок січня. До розпродажів в Азії приєднуються і інтернет-магазини, і великі торгові мережі.

Black Friday Україна

В Україні «Чорну п'ятницю» проводять не так давно, але традиція поступово приживається. Часто наші магазини обманюють покупців на акціях - застосовуючи найпопулярніші прийоми. Спочатку піднімають ціни, а потім роблять знижку в «Чорну п'ятницю» і продають товар за звичайною ціною. На щастя, в останні роки це відбувається дедалі рідше.

Щоб не витратити всі свої кошти, заздалегідь підготуйте список необхідних товарів.