Ілюстрація / REUTERS

Інколи навіть Володимир Путін не отримує бажане. На щастя, саме це і сталося у середу в Дубаї, коли делегати в генеральній асамблеї Інтерполу обрали президентом організації Кім Чон Яна з Південної Кореї замість російського кандидата.

Авторитарні режими впродовж останніх років маніпулювали міжнародною правоохоронною мережею, щоб переслідувати своїх політичних опонентів. І саме це зробило вчорашні вибори нового лідера Інтерполу надзвичайно важливими, пише Wall Street Journal. Росія зловживала можливостями організації найбільше. Якби російський генерал з путінського МВС Олександр Прокопчук переміг, як хотіли в Кремлі, це вбило б усі надії на реформування організації.

Читайте такожBloomberg: Україна пригрозила вийти з Інтерполу, і США повинні зробити те саме

Відео дня

Несподівана перемога Кіма сталася після того, як в останню хвилину більшість західних країн виступили проти кандидатури Прокопчука. Шість сенаторів США від обох партій теж виступили із заявою проти обрання росіянина, звинувачуючи його в тому, що він «особисто причетний» до стратегії використання Інтерполу для переслідування опонентів Кремля. Адміністрація Дональда Трампа теж висловилася проти кандидатури Прокопчука, а Рада національної безпеки США підтвердила факти російського зловживання, наголосивши, що Америка «рішуче підтримує» Кіма.

Коли Прокопчук програв, Кремль пояснив це «безпрецедентним тиском і втручанням». Видання пише, що сподівається, що так це і було. Але Інтерпол все ще не врятований. Попри те, що організація два роки тому розпочала реформи, які їй гостро необхідні, їй досі не вдалося позбутися проблеми зловживання з боку авторитарних режимів, які намагаються переслідувати своїх критиків по всьому світу. Тож у новообраного президента Інтерполу багато роботи, щоб відновити довіру.