Ілюстрація REUTERS

Коли державним банкам України потрібне правосуддя, вони шукають його не в Києві, а в Лондоні. Тому що бояться, що місцеві суди безпомічні, коли справа стосується багатих і політично впливових олігархів.

Це хороша ілюстрація для ситуації, яка склалася в країні, пише Sueddeutsche Zeitung. На верхівці держави стоять корумповані або політично залежні чиновники: від поліції до розвідки, від прокурорів до суддів. І це найбільша перешкода для економіки України, що підтвердила оцінка Світового банку і опитування Нацбанку серед підприємців. Німецьке видання пише, що якби щороку з державного бюджету не розкрадалися мільярди євро, Києву, можливо, були б не потрібні кредити. Однак, міжнародні донори Києва на чолі з МВФ, Світовим банком і ЄС знову перерахували Україні черговий мільярд.

«Вашингтон і Брюссель підтримують корумповану систему в Києві, тому що вони думають, що іншого вибору просто немає через боротьбу проти геополітичної експансії Росії», - пише видання, додаючи, що позики повинні допомагати втілювати чи пришвидшувати реформи.

Відео дня

Читайте такожМеморандум з МВФ: «Центренерго» повинні продати в першій половині 2019 року

Але цього вдалося досягти лише у виключних випадках. Такими німецька газета називає реформування національної енергетичної компанії «Нафтогаз» і банківського сектору. Але у всьому іншому мільярди від Вашингтона і Брюсселя «допомогли президенту Петру Порошенку і його союзникам виграти час на те, щоб нічого не робити і навіть підривати реформи».

«Ні земельна реформа, ні приватизація збиткових державних компаній навіть не почалися. Митна і податкова служби досі під політичним контролем, ставши системою корупційного «самообслуговування». Це ж стосується армії і внутрішньої розвідки СБУ, яка в часи президенства Порошенка часто тиснула на підприємців», - йдеться в статті.

Безумовно, перед кожним перерахунком траншу від МВФ потрібно, щоб певні реформаторські закони були ухвалені. Але ухвалення законів ще не означає, що вони будуть виконані.

«Реформи часто імітуються в Україні. Антикорупційні органи сформовані, але підконтрольні адміністрації президента або ж саботовані політично контрольованими чи корумпованими прокурорами і суддями. Антикорупційний прокурор дискредитований, але він досі на своїй посаді. Склад Верховного суду теж був змінений після того, як його формування пройшло під контролем адміністрації президента. На посади потрапили десятки корумпованих і дискредитованих суддів», - пише видання.

Читайте такожГривня вже впевнено зростає: експерт назвав головні плюси від нової програми МВФ

Україні гостро потрібні іноземні інвестиції для того, щоб виправити ситуацію зі своїм економічним і технологічним відставанням. Але інвестори дивляться на корупцію і нефункціональну систему правосуддя, а потім віддають перевагу Польщі. Після падіння комунізму Польща і Україна були в приблизно однаковому становищі. Сьогодні українська середня зарплата становить 130 євро, в той час як поляки отримують в три-чотири рази більше. Тисячі українців їдуть в сусідню країну на заробітки. А з першого січня, коли запрацює німецький «Акт про імміграцію», вони почнуть шукати роботу і в Німеччині.

У власній країні українцям доводиться заощаджувати. А в цей час 100 найбагатших громадян, як каже економіст Олександр Гончаров, збагачуються в 12 разів швидше, ніж економіка. Загальний капітал людей зі списку найбагатших складає 37,5 мільярдів доларів. Це половина від національного боргу України. Багато з них отримали своє багатство не дуже прозоро і чесно. Але жоден олігарх, жоден чиновник найвищого рівня не опинився у в’язниці за корупцію чи незаконний бізнес за час президенства Порошенка.

Читайте такожУ МВФ назвали майбутні драйвери української економіки

Звісно, донори Києва не сліпі. Приміром, МВФ не перераховував країні жодного траншу з літа 2017 року через брак реформ. І от після кількох років зволікань парламент все ж схвалив створення Антикорупційного суду. Але вибір суддів проводив дискредитований український орган, тож ситуація з Верховним судом фактично повторилася. Та попри це, МВФ, ЄС і Світовий банк знову перерахували гроші Україні. На думку видання, так вони повторили свою помилку знову. У Порошенка, якщо він лишиться на посаді після виборів наступного року, або у його наступника не буде причин швидко проводити реформи і боротися з корупцією. Адже Захід перераховує гроші і без цього.