Російських найманців "Вагнер" помітили в Судані / rossaprimavera.ru

В столиці Судану були помічені російськомовні найманці. І це викликало занепокоєння, що Кремль вірогідно почав активну роботу з підтримки авторитарного режиму президента Омара аль-Башира.

Про це пише The Times, додаючи, що фото російських найманців у Хартумі з'явилися на тлі спалаху антиурядових протестів у суданській столиці. Місцевий автократ зіштовхнувся з найбільшою загрозою для своєї військової диктатури за всі 30 років після того, як він захопив владу.

Читайте такожНайманці й політконсультанти "кухаря Путіна" працюють у 10 країнах Африки - Bloomberg

Відео дня

Джерела The Times в суданській опозиції повідомили, що найманці з російської групи "Вагнер" зараз активно діють в Судані. Вони проводять стратегічні і практичні навчання для місцевої розвідки і спецслужб.

"В Центрально-Африканській Республіці по сусідству з Суданом розміщені сотні бійців групи "Вагнер". І минулого року вони допомагали тренувати військових. В червні троє російських журналістів намагалися розслідувати діяльність російських найманців у Африці, але їх убили", - йдеться в статті.

Видання нагадує, що США внесли групу "Вагнер" у список санкцій за те, що її бойовики брали участь у російській війні проти України. Також у американському Мінфіні вважають, що 2,5 тисячі "вагнерівців" воюють у Сирії на боці режиму Башара Асада.

У Судані одягнених у камуфляжну форму білих російськомовних чоловіків сфотографували, коли їх транспортували у вантажівках. Таких же бійців помітили під час протестів у Хартумі. Президент Судану Омар аль-Башир двічі їздив у Росію. Там він погодився допомогти Володимиру Путіну реалізувати його амбіції з поширення російського впливу в Африці. 

Читайте такожВійсько збунтувалося: найманці російських ПВК звернулися до міжнародного суду

Сам Аль-Башир засуджений Міжнародним кримінальним судом ООН за військові злочини. Тому йому потрібні впливові союзники, такі як Путін. Минулого місяця суданський автократ також зустрівся з диктатором Сирії Башаром Асадом. Оглядачі назвали це "самітом геноциду", який був кроком у бік Росії. Остання, схоже, надає військову допомогу від Хартума до Дамаска.

Існують також підозри, що суданський автократ, як і його сирійський "колега", готовий залити власну країну кров'ю, але не поступитися владою, щоб не постати перед міжнародним правосуддям.