Тисячі жителів Афін готуються вийти на акції протесту / фото flickr.com/telemax

Тисячі греків зібралися на вулицях Афін у неділю, щоб висловити протест проти угоди про зміну назви Республіки Македонія, укладеної 17 червня 2018 року, між Грецією і Македонією.

Як повідомляє агентство Bloomberg, греки вважають, що назва Македонія слід використовувати лише для позначення північного регіону своєї країни з такою назвою - місце народження Олександра Македонського, і розглядають будь-яке використання як спробу вкрасти їх культурну спадщину.

Уряд Греції 19 січня направив угоду на ратифікацію в парламент, і тепер прем'єр-міністру Греції Алексісу Ціпрасу необхідно отримати підтримку більшості членів парламенту.

Відео дня

Громадянські групи активізували кампанію в соціальних мережах, щоб залучити якомога більше демонстрантів на площу Синтагма на акцію протесту, передає Європравда з посиланням на Ekathimerini.

Місцева влада, церкви і монастирі орендували десятки автобусів в регіонах, щоб привезти людей з усієї країни до столиці.

Організатори заявили, що очікують більшої явки, ніж в лютому минулого року. Тоді поліція заявила, що на протест вийшли 140 000 осіб, а організатори заявили, що було в 10 разів більше.

Читайте такожПарламент Македонії затвердив перейменування країни

Як повідомляв УНІАН, 17 червня 2018 року Греція і Македонія підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки. Згідно з угодою, країна отримає нову назву Республіка Північна Македонія, що відкриває для Скоп'є шлях для вступу в НАТО і ЄС.

30 вересня в Македонії був проведений референдум, на який було винесено питання: «Чи схвалюєте ви членство в Європейському Союзі і НАТО, ухваливши угоду між Республікою Македонія і Грецької республікою?».

Довідка УНІАН. Суперечка між Скоп'є і Афінами почався в 1991 році, коли Македонія мирно відійшла від Югославії, оголосивши свою незалежність під назвою Республіка Македонія. Греція висловила заперечення проти назви Македонія, побоюючись територіальних претензій до її однойменного регіону. Через заперечення Греції Македонія була прийнята в ООН з попередньою назвою - колишня Югославська Республіка Македонія. Також у зв'язку з цим конфліктом Греція блокувала вступ Македонії в ЄС і НАТО.

Після 27-річної суперечки, 12 червня 2018 року, прем'єр-міністр Республіки Македонія Зоран Заєв і прем'єр-міністр Грецької республіки Ціпрас досягли угоди про перейменування Республіки Македонія в Республіку Північна Македонія. Згідно із законодавством Македонії, для ухвалення рішення необхідною є участь у референдумі не менш як 50% громадян, які мають право голосу.