Україні і Польщі для історичного примирення знадобиться багато років / Фото УНІАН

Польщі варто пригадати основи східної політики, які були сформульовані в момент відродження української держави. Сьогодні незалежна і суверенна Україна намагається консолідуватися і вистояти в битві з Росією, як це у свій час зробили поляки.

Про це в інтерв’ю Rzeczpospolita сказав засновник Інституту східних досліджень Зигмунд Бердиховський.

Читайте такожВ'ятрович заявив про поліпшення відносин України та Польщі

Відео дня

«Це точка переходу до серйозних розмов про нові цілі політики щодо України. По-перше, ми не можемо нічого насадити українцям. По-друге, потрібні нові оригінальні ідеї, не менш амбітні ніж саме створення незалежної європейської України», - пояснив він.

Експерт також прокоментував напругу у польсько-українських відносинах через внесення так званих «антибандерівських» пунктів у закон про Інститут національної пам’яті. Нещодавно Конституційний суд Польщі скасував рішення про таке внесення змін. На думку, Бердиховського, це лише доводить, що побудова хороших відносин – це тривалий процес.

«Той, хто навіть з добрими намірами думав, що це можна зробити за допомогою кількох розпоряджень, вчинив велику помилку. Рішення Конституційного суду – це лише один з елементів покращення двосторонніх відносин», - сказав він.

Читайте такожГлава МЗС Польщі: "Північний потік-2" призведе до втрати Україною захищеності від розширеної агресії РФ

На думку Бердиховського, над українсько-польським порозумінням доведеться працювати дуже довго. І в процесі будуть потрібні спеціальні механізми для вирішення конфліктів.

«Ми любимо нагадувати приклад примирення Франції і Німеччини. Але це партнерство будувалося не за кілька років, а за кілька десятиліть», - пояснив експерт.