Литва готується до спроб Росії вплинути на її вибори / levashove.livejournal.com

Розвідка Литви побоюється, що Росія спробує втрутитися у вибори, які заплановані на травень. Кремль хотів би, щоб балтійську країну очолив хтось інший замість непохитно антиросійського президента Далі Грібайускайте.

Про це пише Reuters, нагадуючи, що Литва впродовж майже всього 20 століття була під окупацією Москви. Але тепер вона користується повноправним членством в НАТО і ЄС. Російська анексія українського Криму сколихнула балтійську країну, яка тепер приймає на своїй території багатонаціональний батальйон на чолі з військами Німеччини. Ці сили повинні відбити будь-яку спробу російського вторгнення. Цього року Литва має провести президентські і регіональні вибори, а також вибори кандидатів до Європарламенту. Свої ж парламентські вибори пройдуть наступного року.

«Російська розвідка посилить свою активність під час виборчого циклу 2019-2020 років», - йдеться у звіті розвідки Литви.

Відео дня

Читайте такожЛитва хоче ввести санкції проти РФ через її агресію в Азовському морі

«Вірогідно, що Росія спробує змінити хід виборів за допомогою інформаційних і кіберметодів», - зауважено в документі.

Зокрема, литовські спецслужби підозрюють, що Москва може почати кампанію з «поширення пропаганди і дезінформації у литовському сегменті соціальних мереж». Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков відреагував на застереження литовських спецслужб, назвавши їх «нонсенсом». За його словами, Росія нібито не втручається у чужі вибори.

Але попри його слова, Росію підозрюють у численних кібератаках в Естонії в 2007 році, а також спробах нашкодити системам електрозабезпечення в Україні у 2016-му.