Нурсултан Назарбаєв / REUTERS

Президент Казахстану 78-річний Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку, оскільки розумів, що в разі його смерті на президентському посту країну просто б розірвали.

Назарбаєв в Казахстані вирішив перейти в статус загальнонаціонального провідника, розповів політичний аналітик, колишній нардеп Тарас Чорновіл у коментарі Главреду.

За словами співрозмовника, Назарбаєв єдиний міг стримувати існуючі в Казахстані серйозні відцентрові сили - кланові, які в разі його смерті могли спробувати розірвати країну.

Відео дня

"... є ще й колосальний російський фактор: і зовнішній, і внутрішній. Назарбаєву вдавалося жорстко придушувати російську фронду (опозиція чомусь за мотивами особистого характеру, невдоволення існуючим, яке обмежується прагненням суперечити, докучати - Ред.) в країні. Там не панькаються з росіянами так, як у нас, в Україні. Російська мова там обмежена ", - зазначив експерт.

"Можливість займати державні посаді не казахам жорстко лімітована. А в силових структурах Назарбаєв провів колосальну чистку. І Росія з цим нічого не змогла вдіяти", - додав Чорновіл.

Читайте такожНазарбаєв перед відставкою зателефонував лідерам п'яти країн: жаль не висловив лише Путін

Аналітик заявив, що на Казахстан також впливає зовнішній фактор, чимось схожий на український, пару раз Росія це проявляла.

"Так, в колишньому Актюбінську були спроби заколоту за тим же принципом, що у нас з'явилися" ЛНР "і" ДНР ": точно так само з Росії завозилися" туристи ", точно так само були спроби терористичних актів, точно так же намагалися захоплювати адміністративні будівлі ", - сказав він.

"При Назарбаєві все це дуже швидко закінчилося. І ніхто не знає, де ці заколотники: чи то вони сидять в тюрмі, то чи фізично ліквідовані. Таким чином міг вчинити тільки Назарбаєв в силу свого авторитету, впливу", - вважає співрозмовник.

Екс-нардеп підкреслив, що Назарбаєв зміг бути справжнім стримуючим фактором для президента РФ Володимира Путіна.

"Так що Назарбаєв розуміє, що, якщо він помре, Казахстан просто розірвуть. Тому він і робить такий крок - перехід в статус загальнонаціонального провідника, лідера, який забезпечить реальне престолонаслідування і його зміцнення", - додав аналітик.