Смоленська катастрофа / REUTERS

Експерти британської лабораторії Forensic Explosives Laboratory (FEL) виявили сліди тротилу в більшості з 200 зразків розбитого Ту-154М екс-президента Леха Качиньського.

Про це повідомляє польське видання Gazeta Polska Codziennie.

Відзначається, що британські експерти підтвердили висновки підкомісії екс-міністра національної оборони Польщі Анониія Мацеревича з розслідування авіакатастрофи, що сталася 10 квітня 2010 року в Смоленську.

Відео дня

Читайте такожСмоленська катастрофа: ПАРЄ закликала Росію повернути Польщі уламки літака Качинського

«На переважній більшості з 200 зразків, які Національна прокуратура передала в травні 2017 року лабораторії міністерства оборони (Великої Британії, - ред.), виявлені сліди матеріалів, які використовуються для виробництва вибухових матеріалів, зокрема тротилу», - йдеться в повідомленні.

Крім лабораторії у Великобританії, фізико-хімічні експертизи на предмет наявності слідів вибухових матеріалів на борту літака проводять лабораторії в Італії і Північній Ірландії.

Довідка УНІАН. 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому «Північний» під Смоленськом розбився літак Ту-154. На його борту перебували президент Польщі Качинський, його дружина й інші високопоставлені особи - загалом 96 осіб. Усі вони загинули.

У Міждержавному авіаційному комітеті назвали причинами катастрофи літака неправильні дії екіпажу й психологічний тиск на нього. У свою чергу Комісія державної авіації з розслідування авіакатастроф МВС Польщі визнала причиною катастрофи помилку екіпажу, виділивши як фактор події недостатнє аеронавігаційне забезпечення польоту з боку диспетчерів аеродрому.

Прихильники польської партії «Закон і справедливість» (PiS), співзасновником якої був Качинський, переконані, що катастрофа стала наслідком організованого замаху на життя президента, і заявили, що влада Польщі й РФ приховують це. У Польщі вирішили повторно розслідувати причини Смоленської катастрофи і створили нову комісію.

10 квітня колишній міністр оборони Польщі, голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич заявив, що причиною смерті людей був вибух, який стався перед тим, як літак впав на землю. У свою чергу, у СК РФ стверджують, що на борту літака вибуху не було.