Ілюстрація REUTERS

Комітет з питань юстиції Палати представників американського Конгресу закликав міністерство юстиції США оприлюднити документи, які стосуються бесід американських високопосадовців про можливе усунення від влади президента Дональда Трампа.

Як повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Reuters, резолюція комітету була підтримана одноголосно.

Читайте такожPolitico: Трамп не змовлявся з Путіним, але чомусь дуже цього хоче

Відео дня

За неї проголосували і демократи, і республіканці, які й запропонували текст. Після схвалення в комітеті резолюція буде винесена на голосування в Палаті представників. У разі схвалення до міністерства буде надіслане формальне прохання про надання документів.

Ідеться про дії заступника міністра юстиції США Рода Розенстайна і колишнього заступника голови ФБР Ендрю Маккейба. Маккейб розповів про плани Розенстайна записувати розмови з Трампом. Маккейб також стверджував, що заступник міністра юстиції розмірковував над можливістю імпічменту президента за допомогою американської конституції. За словами Маккейба, Розенстайн говорив з ним на ці теми після обрання Трампа у 2016 році.

Чиновники могли обговорювати можливість примусового відсторонення Трампа з посади на підставі 25-ї поправки до Конституції США. Згідно з нею, президент може бути позбавлений посади за медичними показаннями, проте для цього потрібно рішення більшості членів уряду.

«Род порушив цю тему і обговорив зі мною, скільки членів кабінету могли б підтримати такий крок. Чесно кажучи, я мало що можу сказати з цього питання. Тому я просто слухав, що скаже він. Це був неймовірно напружений момент», – заявив у лютому 2019 року Ендрю Маккейб.

Заступник міністра юстиції США Род Розенстайн заперечує ці твердження.